gestoomde meringues met ananasgranita en rum-butterscotchsaus

gestoomde meringues met ananasgranita en rum-butterscotchsaus

Meringue blijft een favoriet voor feestelijke toetjes. Het is namelijk heerlijk luchtig en dus niet direct zo machtig en het is altijd indrukwekkend. Zeker deze gestoomde meringues met tropische ananas en rijke butterscotch met rum.

Gestoomde meringues?!

Stomen van meringues, in plaats van traditioneel bakken, zorgt voor een unieke textuur: licht en luchtig aan de buitenkant met een smeuïge binnenkant.

Door te stomen weet je ook zeker dat je meringues zo maagdelijk wit blijven en zacht als een wolkje. Stomen is ideaal voor wie een subtiele meringue wil zonder de krokante korst.

Wat is Franse meringue?

Franse meringue is een klassieke manier van meringue maken. Je klopt koud eiwit op met fijne kristalsuiker. Makkelijk en heel luchtig, maar het minst stabiel. Het eiwit gaart niet tijdens het kloppen, dus verhit je gerecht eventueel achteraf nog boven de 60°C om de kans op salmonella te voorkomen.

Bekijk ook: 14 indrukwekkende kerstdesserts om flink mee uit te pakken

Dit recept komt uit Kerst deel 1 – ofwel delicious.november! Wil je dit nummer nog snel bestellen en zo alle magische kerstdesserts uit dit magazine ontdekken? Dat kan hier! Of bestel direct het laatste nummer van delicious (Kerst deel 2):

Gestoomde meringues met ananasgranita en rum-butterscotchsaus

glutenvrij
aantal 4 | dessert, nagerecht, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | | glutenvrij
zachte torentjes meringue met tropische touch
Kooktijd45 minutes
bevriezen3 hours

Kookgerei

  • bakvorm van 20×30 cm
  • spuitzak met spuitmond van 1½ cm
  • (bamboe) stoominzet van ± 24 cm Ø

Ingrediënten

  • 80 g eiwit, van 2-3 eieren
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • ½ tl vanillepasta
  • ½ ananas, geschild en in schijven, gegrild (liefst op de bbq), voor erbij

ananasgranita

  • ½ ananas, geschild, zonder kern
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • sap van ½ limoen

rum-butterscotchsaus

  • 80 ml slagroom
  • 2 el bruine rum
  • 2 tl citroensap
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 15 g koude boter

Instructies

  • Pureer alle ingrediënten voor de ananas- granita samen met een flinke snuf zout en 250 ml water helemaal glad. Schenk de puree in de bakvorm en zet 1 uur in de vriezer. Prak de ijskristallen met een vork en zet het ijs weer in de vriezer. Herhaal dit een paar keer tot je een rulle granita hebt. Dit duurt in totaal ± 3 uur.
  • Verwarm voor de saus de room in een kleine pan tot het kookpunt en roer de rum en het citroensap erdoor. Neem van het vuur. Doe de 200 g suiker met 60 ml water in een middelgrote pan met dikke bodem en verwarm al roerend ± 5 min. op matig vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog en laat zonder roeren in 5-6 min. karamelliseren tot een lichte theekleur. Laat de karamel zwenken in de pan en schenk voorzichtig het roommengsel erbij (pas op, spatgevaar). Roer goed door tot alle klontjes zijn opgelost. Neem van het vuur en roer de boter door de saus. Laat afkoelen voor gebruik.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met vetvrije kloppers tot zachte pieken. Voeg al kloppend de kristalsuiker lepel voor lepel toe, tot hij volledig is opgenomen. Klop de vanille op hoge snelheid erdoor. Schep de Franse meringue in de spuitzak.
  • Leg een vel bakpapier in de stoominzet. Spuit 4 toefjes meringue van 8 cm doorsnee op het bakpapier. Zet de stoominzet op een pan met heel zacht- jes kokend water (als het water te hard kookt, wordt de meringue korrelig). Stoom de meringue afgedekt in 2-3 min. net gaar. Neem het papier met de meringues uit de stoominzet en zet op een bord in de koelkast tot gebruik.
  • Schep de rum-butterscotchsaus in kommen. Verdeel de gegrilde ananas, granita en gestoomde meringues erover. Sprenkel nog wat rum-butter- scotchsaus erover en serveer direct.

Voedingswaarde

calorieën: 628kcal
eiwit: 4g
vet: 10g
koolhydraten: 122g
auteur: delicious.
RECEPT EN BEREIDING: LAUREN ELDRIDGE | FOTOGRAFIE: ALAN JENSEN | STYLING: DAVID MORGAN
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: Tips voor butterscotchsaus