garnalen met L’OR koffiebonen-olie & avocado – van Joris Bijdendijk

garnalen met L’OR koffiebonen-olie & avocado – van Joris Bijdendijk

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met L’OR

Start met een sterrenvoorgerecht! Als je – zoals sterrenchef Joris Bijdendijk doet – de juiste smaken bij elkaar brengt, kan er een geweldig gerecht ontstaan. Ook koffie kan het beste in andere ingrediënten naar boven brengen.

Wist je dat koffie en avocado of koffie en schaaldieren top samengaan? Verleid de zintuigen en verras je gasten deze kerst met dit prachtige gerechtje van Joris. Zijn geheim? L’OR koffiebonen-olie.

Garnalen met L’OR koffiebonen-olie & avocado

glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 | voorgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | | glutenvrij, lactosevrij
Dit recept maak je met L’OR Fortissimo: koffiebonen. Een complexe, rijke koffie met tonen van donker fruit en specerijen. De donkere branding zorgt dat de koffiesmaak goed doorkomt en perfect samengaat met de avocado en garnalen.
Kooktijd20 minutes
Totale tijd20 minutes

Kookgerei

  • jampotje

Ingrediënten

  • 300 g Hollandse garnalen
  • 1 el fijngesneden bieslook
  • 2 rijpe avocado’s gehalveerd, zonder pit en schil
  • sap van 2 limoenen
  • 1 tl gemalen piment of cayenne
  • 1 flinke bos waterkers
  • tomatenpoeder* om mee te bestrooien

koffiebonen-olie

  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 flinke el koffiebonen, L’OR Fortissimo
  • mayonaise, voor ± 300 ml
  • 1 verse eidooier
  • 1 tl fijne dijonmosterd
  • 2 tl wittewijnazijn
  • 2 tl citroensap

Instructies

  • Verwarm voor de koffiebonen-olie de zonnebloemolie en de koffiebonen au-bain-marie. Laat dan afkoelen en giet in het jampotje. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe voor de mayonaise de eidooier samen met de mosterd, wittewijnazijn en een snuf zout en peper in een middelgrote mengkom. Klop kort met een garde. Voeg nu al kloppend lepel voor lepel de koffiebonen-olie toe. Als de mayonaise dikker wordt, kun je steeds grotere hoeveelheden olie toevoegen. Als de mayonaise alle olie heeft opgenomen, roer je het citroensap erdoor en eventueel extra peper en zout. Bewaar de mayonaise in een schone pot in de koelkast, zo blijft hij 3 dagen goed.
  • Meng de Hollandse garnalen met wat mayonaise en de fijngesneden bieslook.
  • Maak de avocado aan met het limoensap, de piment, zwarte peper en zout.
  • Vul de halve avocado’s met de garnaaltjes. Pluk hele blaadjes waterkers en plak ze voorzichtig op de aangemaakte avocado. Hierdoor is de avocado volledig ingepakt en ziet het eruit als een soort drakenei. Bestrooi door een zeefje tot slot de avocado met het tomatenpoeder.

Voedingswaarde

calorieën: 827kcal
eiwit: 18g
vet: 81g
koolhydraten: 3g
auteur: delicious.
* Tomatenpoeder koop je bij de groothandel, natuurwinkels en kun je online kant-en-klaar kopen.
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: de tiramisu van sterrenchef Joris Bijdendijk