rouleaux met blauwe bessen

rouleaux met blauwe bessen

Is het al kerst? Deze rouleaux met blauwe bessen, zachte cake en macarons is een waar spektakel voor op tafel.

Wat is een rouleaux?

Het is een verzamelnaam voor opgerolde taarten. Deze taart bestaat uit een luchtige laag cake die besmeerd is met een romige vulling en vervolgens eventueel verder belegd kan worden met bijvoorbeeld fruit of andere garnering. Doordat je de taart oprolt ziet het er extra feestelijk uit als je vervolgens een plak afsnijdt.

Lees ook: 5 onmisbare tools om telkens weer de perfecte taart te bakken

Meer spectakelstukken voor de feestdagen vind je in het laatste nummer van delicious.! Bestel hem hier.

Rouleaux recept met blauwe bessen

aantal 8 | nagerecht, taart | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | |
Elk feestje verdient een taart, of andersom! Zet deze vast op je lijstje voor de feestdagen of welk reden voor een taart dan ook.
Kooktijd45 minutes
oventijd + opstijven45 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Kookgerei

  • diepe bakplaat van 28×39 cm, ingevet
  • staafmixer met hakbakje
  • Mixer
  • spuitzak

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 75 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 140 g poedersuiker + evt. extra
  • 7 blaadjes gelatine
  • 400 g blauwe bessen + extra als versiering
  • 45 ml blauwe-bessensap
  • 3 el citroensap
  • 140 g crème fraîche
  • 210 ml slagroom
  • 8 paarse/lila macarons

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier en laat dit aan de lange zijden 2 cm over de rand hangen.
  • Klop de eieren met 175 g kristalsuiker tot een licht dik en luchtig mengsel. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en spatel erdoor met een snuf zout. Spatel de gesmolten boter erdoor. Houd het beslag luchtig. Schenk het beslag op de bakplaat en strijk het glad. Bak ± 12 min. tot het veerkrachtig aanvoelt als je er licht op drukt.
  • Spreid intussen een schone theedoek uit op je werkvlak en bestuif met wat poedersuiker. Stort de hete cake op de theedoek en trek voorzichtig het bakpapier los. Rol vanaf de korte kant de theedoek samen met de cakelaag op. Laat de opgerolde cake volledig afkoelen.
  • Week de gelatineblaadjes ± 5 min. in ruim koud water.
  • Pureer in het hakbakje van de staaf- mixer 215 g van de bessen met de resterende 100 g suiker en 30 ml bessensap.
  • Verwarm in een pannetje de rest van het bessensap met 11⁄2 el citroensap tot het kookpunt. Neem van het vuur en los er al roerend de gelatine in op. Meng in een kom met het gepureerde bessenmengsel. Laat in de koelkast in ± 15 min. koud en iets lobbig worden. Klop in een kom de crème fraîche met de slagroom stijf en spatel het lobbige bessenmengsel erdoor.
  • Laat in de koelkast de bessenmousse in ± 30 min. steviger worden. Rol de cake uit en bestrijk met ongeveer tweederde van de mousse. Bestrooi met 140 g bessen. Rol weer voorzichtig op en zet in de koelkast.
  • Breng in een klein pannetje de laatste 45 g bessen met de laatste 11⁄2 el citroen- sap en 40 ml water aan de kook. Laat afgedekt zachtjes koken tot alle bessen zijn gebarsten. Pureer in het hakbakje met de poedersuiker tot glazuur. Voeg extra poedersuiker toe als het glazuur er dun is.
  • Schep de rest van de mousse in een spuitzak en spuit toeven op de cakerol. Bedruppel met de glazuur en steek de macarons in de mousse. Garneer met wat extra bessen.

Voedingswaarde

calorieën: 562kcal
eiwit: 9g
vet: 26g
koolhydraten: 72g
auteur: delicious.
FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: YVONNE JIMMINK
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Desserts en taarten voorbereiden voor kerst? Zo pak je het aan