geroosterde pompoen met yoghurt & za’atar

geroosterde pompoen met yoghurt & za’atar

Iedereen weet het, groenten van het seizoen zijn de beste en het lekkerst. Door ‘m in de oven te roosteren krijgt de oranje ster van de herfst een upgrade. Deze pompoen met yoghurt & za’atar is een bijgerecht met een glansrol.

6 recepten voor pompoensoep die alles behalve saai zijn

Geroosterde pompoen recept

vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | | vegetarisch
Kabocha-pompoen is een Japanse pompoensoort die ook in Nederland wordt geteeld. Oranje vanbinnen en groen met lichtere strepen vanbuiten. De smaak is zoet, een beetje kastanjeachtig. Te koop bij biologische winkels en goed gesorteerde supermarkten. Of neem een flespompoen of oranje pompoen.
Kooktijd15 minutes
oventijd1 hour 30 minutes
Totale tijd1 hour 45 minutes

Ingrediënten

  • 1 kabochapompoen (3 à 4 kg)
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 100 ml ketjap asin
  • 2 el za’atar (Midden-Oosterse kruidenmix)
  • 2 bosuitjes, in dunne sliertjes

yoghurtdressing

  • 200 ml karnemelk
  • 75 g Griekse yoghurt
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • ¼ bosje koriander, fijngesneden + extra blaadjes om te bestrooien
  • rasp en sap van 2 biolimoenen
  • ½ tl gemalen komijn
  • snufje cayennepeper
  • 4 el extra vergine olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Leg de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 3 el olijfolie en bestrooi met flink wat zout en peper. Rooster de pompoen in 1-11⁄2 uur gaar; hij is gaar als je hem makkelijk kunt inprikken met de punt van een scherp mes. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de yoghurtdressing en breng op smaak met zout en peper. Meng in een andere kom de rest van de olijfolie met de ketjap.
  • Snijd de pompoen in parten en haal de pitten en draderige binnenkant eruit. Leg de parten op een schaal en besprenkel eerst met het ketjapsausje en dan met de yoghurtdressing. Garneer met de za’atar, bosuitjes en extra koriander.

Voedingswaarde

calorieën: 374kcal
eiwit: 8g
vet: 24g
koolhydraten: 28g
auteur: delicious.
RECEPT: DAVE PYNT | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Een ander groente bijgerecht? Probeer deze Feestelijke groente gratin – zo maak je ‘m stap voor stap