Gek op chocolade? Deze tulband zit er vol mee. Wat is er meer feestelijk dan een mooie tulband die net uit z’n vorm komt? Eentje die daarna wordt overgoten met een laag verslavend lekkere karamelsaus.
Lees ook: Volg deze tips, dan komt je tulband mooi en héél uit de vorm
Chocolade tulband met karamelsaus
aantal |
nagerecht, taart |
feestdagen, kerst, weekend |
|
Verwacht geen luchtige cake. Deze tulband is lekker zwaar en rijk van smaak.
Kookgerei
- tulbandvorm van 20 cm Ø, ingevet
Ingrediënten
- 300 g pure chocolade, 70% cacao, in stukjes
- 200 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur
- 300 ml zure room, op kamertemperatuur
- 250 g bloem, gezeefd
- 8 g ± 1¾ tl bakpoeder
- 40 g cacaopoeder, gezeefd
- 100 g melkpoeder, koop je in de ruim gesorteerde supermarkt, Aziatische en Midden-Oosterse supermarkt
- 3 eieren, op kamertemperatuur, losgeroerd
- 200 g fijne kristalsuiker
chocolade-karamelsaus
- 60 g boter, in blokjes
- 100 g bruine basterdsuiker
- 125 ml slagroom
- 25 g pure chocolade, 70% cacao, in stukjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Smelt de chocolade en boter au bain-marie, in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer af en toe tot je een glad mengsel hebt. Laat 10 min. afkoelen.
- Meng de overige ingrediënten in een grote kom met een snuf zout. Voeg het afgekoelde chocolademengsel toe en klop tot een glad beslag. Schenk in de bakvorm en bak ± 1 uur, tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat 30 min. rusten in de bakvorm, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen. Maak vlak voor serveren de karamelsaus. Verwarm de boter met de basterd- suiker in de steelpan op matig tot laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Roer de room erdoor en breng aan de kook. Laat ± 5 min. zachtjes inkoken en roer dan de chocolade erdoor. Roer ± 2 min. tot je een glad mengsel hebt. Schenk de karamelsaus over de tulband en serveer hem.
Voedingswaarde
calorieën: 759kcal
eiwit: 14g
vet: 48g
koolhydraten: 65g
RECEPT, BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!