Volg deze tips, dan komt je tulband mooi en héél uit de vorm

Toch zonde als je tulband niet – of maar gedeeltelijk – uit de vorm komt. De bodem en zijkanten van een cake- of springvorm kun je bedekken met bakpapier om dat te voorkomen, maar bij een tulband lukt dat niet. Volg deze tulbandtips van Rutger van den Broek, dan zal je tulband mooi en héél uit de vorm komen.

De tips meteen toepassen? Maak dan deze gemarmerde chocoladetulband van Rutger. Het recept is inclusief stap voor stap foto’s!

Goed invetten!

Gebruik zachte boter op kamertemperatuur en een kwastje. Vet de vorm grondig en in met een dikke laag boter. Neem hier echt de tijd voor en vergeet geen enkel hoekje of randje. Ga er eventueel nog kort overheen met bakspray. Alleen bakspray gebruiken werkt minder goed.

Stuif wat bloem in de vorm en klop de overtollige bloem eruit. Je vorm is nu klaar om te gebruiken. Nog meer zekerheid: strooi geen bloem, maar fijn paneermeel in de vorm na het invetten. Dat laat een dikkere laag achter dan bloem. Kan ook met notenmeel, bijvoorbeeld amandelmeel.

tulband met gemarineerde mandarijnen-delicious

tulband met gemarineerde mandarijntjes in gembersiroop

Bakken dat het een lieve lust is. Dat doen we bij delicious. graag. En dat delen we met liefde met je. Dus ook deze wow-tulband! De tulband is heel easy te bakken en terwijl deze iets afkoelt maak jij de mandarijntjes in homemade gembersiroop.

>> naar het recept

Schone vorm

Zorg dat de tulbandvorm schoon, droog en op kamertemperatuur is voordat je begint. Aanbaksels van vorige tulbanden zorgen ervoor dat de nieuwe tulband niet goed loskomt van de vorm. Invetten van een nog vochtig vorm gaat niet goed en bij een te warme vorm smelt de boter te snel.

Even laten rusten

Laat de tulband na het bakken een paar minuten staan in de vorm. De cake komt dan iets los van de zijkanten. Niet langer dan 5-10 min. laten staan, daarna moet hij echt gestort worden.

Leve alufolie!

Dreigt de bovenkant te donker te worden, maar is hij van binnen nog niet gaar, dek de tulband dan losjes af met aluminiumfolie.

Voorkom droogheid

Zet de tulbandvorm er na het lossen weer overheen. De condens die uit de afkoelende cake vrijkomt, wordt dan weer opgenomen door de tulband, waardoor hij minder uitdroogt.

Gaar of niet?

Een tulband op basis van (amandel)cake- of moskovisch beslag test je met een houten satéprikker. Steek de prikker in het midden van de tulband; komt hij er schoon uit, dan is de tulband gaar.

frambozen-pindakaastulband - delicious

frambozen-pindakaastulband

Vreemde combinatie? Ja, en toch verrijken zoete frambozen en pindakaas deze stevige cake! Dit is dé tijd van het jaar om iedereen om je heen te verwennen met homemade zoet.
Ook leuk om uit te delen: espressomadeleines.

>> naar het recept

Tekst: Rutger van Broek. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Esther de Munnik. 
tulband - delicious