Bestaat er zoiets als te veel parmezaanse kaas over je pasta, ovenschotel of eigenlijk ieder ander gerecht?
Als je het een echte Italiaan zou vragen waarschijnlijk wel. Maar wij snappen heel goed dat je geen genoeg kunt krijgen van zo’n zoutig, umami laagje over elk gerecht.
Even wat feitjes over parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas, ook bekend als Parmigiano Reggiano, is een van de meest geliefde en herkenbare kazen ter wereld. De kaas, oorspronkelijk afkomstig uit de regio’s Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van Mantua en Bologna, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen.
Wist je trouwens dat je parmezaan altijd met een kleine letter schrijft als je het hebt over de kaas? Anders heb je het namelijk over een Parmezaan en dat is een inwoner uit Parma. Zodra je het woordje kaas toevoegt mag je wel een hoofdletter gebruiken.
Parmezaanse kaas wordt nog steeds op traditionele wijze geproduceerd volgens eeuwenoude methoden. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk, stremsel en zout. Na een rijpingsproces dat minimaal 12 maanden duurt en kan oplopen tot enkele jaren, ontstaat een kaas met een kristalachtige textuur en een diepe, nootachtige smaak.
Parmezaanse kaas (en oude kaas in het algemeen) wordt vooral zo lekker door z’n umami of ook wel hartige smaak. Vandaar dat ‘ie ook zo lekker smaakt bij andere hartige gerechten zoals tomaten, paddenstoelen of rijke pastagerechten.
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus.
Tomatengratin met parmezaan, gekaramelliseerde knoflook & salsa verde
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite. Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
Tijd voor herfsttaart! Niet voor bij de koffie maar eentje voor bij de wijn. Het geheim is hier de combinatie van twee ‘broden’: oud brood en eekhoorntjesbrood. Serveer ‘m heet uit de oven, besprenkeld met wat extra Parmezaan. Als je daar niet warm van wordt…
Rijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus
Polenta staat bekend om zijn multi-inzetbare karakter. De room en de parmazaan maken het tot een heerlijk feelgood gerecht. Aan tafel! Je kan nog veel meer met polenta! Bijvoorbeeld polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
Hoe hoger hoe beter. Dat is de kunst als we het hebben over souffles. Deze wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan hebben het allemaal. Zoet, zout, kruidig en natuurlijk lekker luchtig. Perfect voor een kerst voorgerecht. Zin in zoet? Bekijk dan deze chocolade-koffiesoufflé.