omgekeerde pompoentaart met waterkers & blauwaderkaas-crème

omgekeerde pompoentaart met waterkers & blauwaderkaas-crème

Het feest kan beginnen, want het recept voor het spektakelstuk van de avond is binnen.

Met een tarte tatin maak je altijd indruk aan tafel. Of ‘ie nou hartig of zoet is. Deze variant met pompoen heeft het allemaal. Hij is zoet door de pompoen en karamel, maar ook spannend door de toevoeging van gember en pittige waterkers. Dat is bij elke hap weer een feestje.

Wedden dat je dit nog niet wist over pompoenen?

Omgekeerde pompoentaart met waterkers & blauwaderkaas-crème

vegetarisch
aantal | hoofdgerecht | doordeweeks, feestelijk, herfst | internationaal | vegetarisch
Feestelijk etentje? Maak dan deze prachtige pompoentaart! Serveer 'm met pittige waterkers, gember-vinaigrette en een royale dot room.
Kooktijd30 minutes
oventijd30 minutes
Totale tijd1 hour

Kookgerei

  • ovenschaal van 24 cm Ø, bekleed met bakpapier, keuken- machine, evt. kleine ijsbolletjestang

Ingrediënten

  • 1 kleine hokkaido-pompoen
  • 125 g suiker
  • 25 g boter
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 rol koelvers bladerdeeg, 230 g
  • 1 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl gembersiroop
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 200 g Hollandse blauwaderkaas
  • 25 g waterkers, zonder harde steeltjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200oC. Halveer de pompoen en schep met een lepel de pitten en draden uit de helften. Snijd de pompoenhelften in halve maantjes, niet breder dan 1 cm.
  • Verwarm in een steelpan de suiker met de boter en 50 ml water tot een heldere siroop. Draai het vuur hoger en laat de suikersiroop karamelliseren; roer niet maar schud de pan af en toe voor een mooie en egale karamel met een theekleur.
  • Schenk de karamel in de vorm. Bestrooi met het zeezout. Leg de pompoenmaantjes dicht tegen elkaar in een cirkel in de vorm; snijd ze eventueel iets bij. Dek de pompoen af met het deeg. Stop het deeg tussen de rand van de vorm en de pompoen goed in; snijd overtollig weg.
  • Bak de pompoentaart in de voorver- warmde oven in ± 25 min. goudbruin en gaar. Klop intussen een dressing van het citroensap, de olijfolie, de gembersiroop en de geraspte gember. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verbrokkel de kaas. Doe de kaas in de keukenmachine en draai tot een gladde crème. Geen keukenmachine? Verbrokkel de kaas dan alleen maar.
  • Neem de pompoentaart uit de oven. Leg een bord op de vorm en keer ze voorzichtig samen. Maak de waterkers aan met de gembervinaigrette en leg op de taart. Schep er een toef kaas- crème bij – gebruik eventueel een kleine ijsbolletjestang – of bestrooi met de verbrokkelde kaas, serveer meteen.

Voedingswaarde

calorieën: 666kcal
eiwit: 12g
vet: 59g
koolhydraten: 48g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING STUDIO PHILIPPI
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: tarte tatin: alles wat je wil weten om dé perfecte te maken