moestuin beginnen? Dit boek moet je hebben volgens Joris Bijdendijk

moestuin beginnen? Dit boek moet je hebben volgens Joris Bijdendijk
Moestuin beginnen uit div kookboeken Joris

Vitaliteit haal je uit puur eten, daarom raadt Joris iedereen aan een moestuin te beginnen. Volg zijn moestuin(boeken)tips en -gerechten.

Joris Bijdendijk: ’Gezond eten houdt je fit. Als je elke dag alleen maar voorgekookte aardappelschijfjes eet, word je vanzelf een soort voorgekookte aardappel. Vitaliteit haal je uit puur eten en een mini-moestuin is minder ingewikkeld dan je denkt. Vooral kruiden zijn super simpel.

Zet gewoon een grote vierkante bak neer met biologische aarde en gooi daar Oostindische kers, peterselie, bieslook, salie etc. in. Wij hebben bij Wils op het balkon 5 bakken staan. Boooom, zo krijg je een explosie aan smaak, geur en kleur!’

Benieuwd naar de moestuinrecepten van Joris? In het september-nummer van delicious. delen we een hele hand vol, van broccoli met uienstoof tot salie-opperdoezers met olijfsaus.

Bestel het nummer hier:

De eerste en belangrijkste lessen kreeg ik van mijn ouders

Meedoen in de moestuin en er dan er in de keuken iets lekkers mee koken, dat was echt de basis. Mijn ouders waren liefhebbers van lekker en puur eten, geen fancy eten. Wij hebben wel Indonesische stromingen in de familie dus een paar keer per jaar werd er uitgebreid rijsttafel gekookt.

Voor de rest aten we doordeweeks ouderwetse stamppot en in het weekend vooral bourgondisch. In de weekends gingen we bijna altijd naar de boerderij van mijn ouders in de Ardennen. Ik hielp als kind ook mee, op de boerderij. Daar haalden we water uit de bron en hielpen mee de moestuin en de boomgaard te onderhouden.

Tips als je een moestuin wil beginnen

’Start met verschillende gewassen, je zult het ritme van de seizoenen meemaken, je begint met een leeg vlak ontdaan van alles, maakt een grove indeling en gaat in het voorjaar zaaien. Zo zie je het ingezaaide boven komen in strookjes, het is ook handig al rekken te maken om bonen langs te laten groeien.

Drie-vier maanden later ontploft je tuin, dus als je dan maar één soort gewas hebt, moet je alles inmaken en prepareren om langer van je oogst te genieten. Het is – ook voor restaurants – lastig om met eigen oogst te koken want het komt in horten en stoten.

Koop zeker dit boek

The New Complete Book of Self-Suffifficiency van John Seymour was en is onze leidraad voor de moestuin. Ik heb het boek opnieuw gekocht voor thuis, omdat werkelijk álles erin staat. Zoals wat je doet met een moestuin van 10 m2 of eentje van een hectare. Hoe je de boel inricht; wij hebben 4 vakken waarin de gewassen elk jaar een vak opschuiven zodat de grond niet uitgeput raakt. Welke soort je plant in welke grond en wat te doen per seizoen.

Lees ook: Deze smaakmakers mogen echt uit het verdomhoekje van Joris!