cannelés van Joris Bijdendijk

cannelés van Joris Bijdendijk
RECEPTEN & BEREIDING JORIS BIJDENDIJK | FOTOGRAFIE & STYLING: JESSIE LE COMTE.

Niemand minder dan topkok Joris Bijdendijk leert ons de technieken van de klassieke Franse keuken. In het speciale september-nummer van delicious. deelt hij een preview uit zijn nieuwe boek Chez Bijdendijk, waar je aan de hand van 70 Franse klassiekers leert koken.

Maak zelf voortaan de lekkerste boeuf bourguignon, cassoulet, salade niçoise, cannelés en meer Franse specialiteiten. We delen alvast een paar favorieten in het nieuwe nummer van delicious. Shop ‘m hier.

aantal 30 | gebak | | frans |
De perfecte cannelé heeft een diep gekaramelliseerde buitenkant en een zachte, bijna custard-achtige binnenkant. Let op: begin twee dagen van tevoren aan dit recept.
Lees ook: dit zijn de beste kookboeken van Joris Bijdendijk, volgens delicious.lezers
Kooktijd15 minutes
oven1 hour 30 minutes
Totale tijd1 hour 45 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: cannelévormpjes

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje, in de lengte doormidden, merg eruit geschraapt
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 335 g suiker
  • 140 g bloem
  • 25 g boter, gesmolten + extra voor het invetten van de bakvormpjes
  • 75 ml rum

Instructies

  • Doe de melk in een steelpan en voeg het merg en het leeggeschraapte vanillestokje toe aan de pan. Breng aan de kook. Laat de melk niet overkoken.
  • Laat het mengsel afkoelen en zet een nacht weg in de koelkast om de vanillesmaak goed in te laten trekken.
  • Maak de volgende dag het beslag. Vermeng de eidooier met het ei en de suiker en voeg de bloem en gesmolten boter toe. Breng de melk opnieuw aan de kook en schenk beetje voor beetje al roerend toe aan het beslag. Voeg de rum toe en meng glad met een mixer.
  • Laat het beslag 24 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor tot 250°C. Vet de bakvormpjes goed in met gesmolten boter. Giet het beslag in de vormpjes. Werk eventueel in delen en bewaar het beslag dat je nog niet gebruikt telkens in de koelkast.
  • Bak de cannelés in 10 min. in de voorverwarmde oven – voor dat gekarameliseerde buitenkantje – en daarna nog 20 min. op 200°C. Stort ze meteen uit de bakvorm op een rooster en bak op dezelfde manier de rest.

Voedingswaarde

calorieën: 87kcal
eiwit: 1g
vet: 2g
koolhydraten: 15g
auteur: delicious.
RECEPTEN & BEREIDING JORIS BIJDENDIJK | FOTOGRAFIE & STYLING: JESSIE LE COMTE.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!