De aantrekkingskracht van dit Noord-Afrikaanse pittige tomaten-ei-gerecht is naast de naam – wat zoiets als gemengd of gemixt betekent – de heerlijke eenvoud. Shakshuka is zo’n eenpanner waar je altijd zin in hebt. Dat komt goed uit, want de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis.
Nog op zoek naar een toetje? Galette met bosbessen en gember van Max La Manna
Waarom iedereen gek is op shakshuka?
Voor het handje Nederlanders dat nog niet is bezweken voor dit gerecht: shakshuka is een sexy tomatenstoof met, afhankelijk van het seizoen, verschillende groenten, verse kruiden, en eitjes waarvan de dooier zachtjes in de warme saus stroomt.
Het is de prefecte weekendbrunch, of een comfortabele maaltijd als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Hoewel elke kok een eigen versie heeft, blijft het bijgerecht hetzelfde: brood. Dampende stukken (plat)brood zijn een must om alles mee op te dopen en schoon te vegen.
Welke tomaten gebruik je voor de perfecte shakshuka?
Soms kom je een groene shakshuka tegen, maar dat is eerder de uitzondering dan de regel. In een traditionele shakshuka zit altijd vol tomaten. Wat voor tomaten? Dat verschilt per recept. Soms zijn het verse tomaten, dan verdunde puree, tomaten uit blik, tomatensap… We komen het allemaal tegen.
Je wil een zondoorstoofde shakshuka, dus ga altijd voor rijpe, of overrijpe tomaten. Is het seizoen er niet naar, of woon je in een land waar je moeilijk aan zoete tomaten kunt komen, ga dan voor de ingeblikte variant.
Specerijen en smaakmakers
Smaakbom alert! De een gebruikt knoflook, de ander ui. De enige specerij die alle recepten gemeen hebben is chili; van de pittige gerookte paprika en cayennepeper tot een moedige hoeveelheid verse chili. Gebruik vooral een chili-variant waar je tong naar verlangt.
Komijnzaad is een andere populaire keuze. De aardse, warme smaak en lekkere crunch combineert heel goed met de zoete tomatensaus. Wil je nog meer specerijen? Ga voor een snuf kaneel, karwij en eventueel wat tijm en laurier.
Groenten
In alle eerlijkheid: je kan vrijwel alles uit de groentela in je shakshuka gooien. In Tunesië zijn ze fan van aardappelen en tuinbonen tot artisjokharten en courgettes, in Israël neigt het iets meer naar uien, paprika’s en tomaten. Maar zelfs aubergine zou niet misstaan.
Hoe gaar je de eieren in de shakshuka?
Het is vooral belangrijk om ze langzaam te garen, zo blijft de dooier zo zacht mogelijk. Het makkelijkste is om de shakshuka op het vuur te bereiden en zodra je de eieren hebt toegevoegd, de pan met een deksel af te dekken zodat de eieren garen.