groentepastei van Paola Bacchia

groentepastei van Paola Bacchia
RECEPTEN, FOTOGRAFIE: PAOLA BACCHIA | PORTRET: GABRIELLA FAVRETTO.

Deze groentepastei is een overheerlijke recept van Paola Bacchia’s moeder. Bacchia, auteur van het kookboek Istrië, werd geboren in Melbourne. Haar ouders emigreerden van Noordoost-Italië naar Melbourne in 1950. Ze groeide op in een gezin waar samen eten en samenkomen van vrienden en familie centraal stonden.

Haar vader Nello herinnerde zijn gasten er altijd aan dat het eten op tafel nét uit de moestuin kwam. Ook al kookte haar moeder Livia altijd alle maaltijden, haar vader bestierde de benijdenswaardige moestuin die hem heel dierbaar was.

De groente belandde in Livia’s keuken waar zij artisjokken vulde of een groentepastei maakte met de verse oogst. In het augustus-nummer van delicious. delen we nog meer recepten van haar hand. Koolrolletjes bijvoorbeeld, een overheerlijke pastarol met doperwten en pancetta en langzaam gesmoorde courgettes.

Shop het blad hier:

Groentepastei van Paola Bacchia

vegetarisch
aantal 6 | hoofdgerecht | | italiaans | vegetarisch
Snijbiet, bloemkool en hartige Parmezaanse kaas maken deze pastei uit Istrië onweerstaanbaar. Dit is een van de gerechten die Paola met haar moeder kookte.
Easy toetje voor erna: citroen-maanzaadcake (met een bolletje ijs)
Kooktijd50 minutes
rusten + oven1 hour 55 minutes
Totale tijd2 hours 45 minutes

Ingrediënten

  • 250 g bloem + extra om mee te bestuiven
  • 160 g ijskoude boter, in blokjes + extra om mee in te vetten
  • 2 eieren, losgeroerd
  • ± 1 el rum of melk
  • krap 2 tl bakpoeder
  • ook nodig: springvorm van 24 cm Ø bodem bekleed met bakpapier, zijkanten ingevet met boter

vulling

  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 15 g boter
  • 250 g snijbiet inclusief de witte (of gekleurde) nerven, in stukjes
  • ½ ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 250 g bloemkool (1⁄2 kool), in roosjes
  • 150 g diepvriesdoperwten
  • 60 ml marsala
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren, losgeroerd
  • 1 el fijngesneden peterselie
  • 1 tl wittewijnazijn

Instructies

  • Doe voor het deeg de bloem met een flinke snuf zout in een kom en meng met je vingertoppen de boterblokjes erdoor, zodat je een kruimelmengsel krijgt. Mix de eieren en de rum of melk erdoor, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Omwikkel met plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verhit voor de vulling de olijfolie en boter in een grote koekenpan op matig vuur. Schep hierin de snijbiet en ui met een flinke snuf zout ± 10 min. om zonder ze bruin te laten kleuren. Voeg de knoflook toe aan het snijbietmengsel en schep om. Voeg de bloemkool en doperwten toe en laat ze doorwarmen. Voeg de marsala toe en verwarm het groentemengsel een paar min. op matig vuur. Draai het vuur laag en smoor de groenten afgedekt ± 10 min. tot de bloemkool beetgaar is. Neem de deksel van de pan en laat de vloeistof zo nodig een paar min. inkoken. Doe het groentemengsel over in een grote kom en schep de overige ingrediënten voor de vulling erdoor, breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 160°C . Neem het deeg uit de koelkast. Strooi het bakpoeder over het deeg en kneed dit er vlug en grondig door. Snijd een derde van het deeg af en houd dit apart voor de bovenkant van de taart. Rol de rest van het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de springvorm met het deeg, druk de rand goed aan en laat het deeg een klein beetje over de rand hangen. Schep de groente- vulling erin. Rol het overgebleven deeg uit tot een cirkel en leg op de vulling. Druk de randen goed aan met de deegroller en snijd bij. Gebruik de restjes deeg om je pastei naar wens te versieren. Kerf in het midden een stoomgaatje.
  • Bak de pastei ± 50-55 min. tot de bovenkant goudbruin en gaar is; check tussentijds of hij niet te donker wordt en schakel de oventemperatuur evt. wat lager.
  • Zet de pastei op een rooster en serveer hem warm of op kamertemperatuur. Afgekoeld en luchtdicht bewaard is de pastei 3-4 dagen houdbaar.

Voedingswaarde

calorieën: 449kcal
eiwit: 13g
vet: 27g
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOTOGRAFIE: PAOLA BACCHIA | PORTRET: GABRIELLA FAVRETTO.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: onze populairste Italiaanse recepten áller tijden