Knoflookmayonaise krijgt een make-over! Elk gerecht wordt lekkerder van een lepel aïoli, en hoewel we het klassieke recept niet van de troon zullen verstoten, mag er best gevarieerd worden met andere smaken.
Bekijk ook: Gebakken aardappels met rozemarijn
Saffraanaioli
Saffraandraadjes zijn de gedroogde stampers van de crocus sativus. De stampers die met de hand worden geplukt, en het korte oogstseizoen maken saffraan de duurste specerij te wereld! Gelukkig heb je maar een kleine hoeveelheid nodig voor een groots effect.
Wil je koken met saffraan, dan moet je eerst de smaak ‘activeren’, dat kan door de saffraan te verwarmen in vet, zoals boter, of te weken in een klein glas met water. Zo zie je direct of er niet gesjoemeld is met de saffraan, want verliezen de stampers hun kleur, dan ben je opgelicht! Ook na het weken horen de draadjes vuurrood te zijn.
Janneke is gek op de warme, hooi-achtige honingsmaak van saffraan en maakt er een aioli mee. In de nieuwe delicious. combineert ze de pittige saffraansaus met chorizokroketjes. Alsof je de smaak van paella en patatas bravas vangt in één gerecht.
Zwarte knoflook aioli
Het belangrijkste ingrediënt voor aioli is uiteraard knoflook. Nu kun je ook experimenteren met andere bereidingen van knoflook. Voeg bijvoorbeeld zoete, dropjesachtige zwarte knoflook toe of ga voor gerookte knoflook, daslook als het in het seizoen is, of een scherpe bieslook.
Voor de liefhebbers van frisse smaken
Verse kruiden zoals koriander, kervel en basilicum maken een aioli net wat frisser. Evenals limoenblad, limoensap of een flinke lepel sumak.
Ga voor pittig
Heeft je gerecht baat bij een pittig randje? Grijp dan naar je favoriete chili’s! Meng chili morita of chipotle door de aioli voor een rokerige toets, ga voor een lepel harissa voor meer Noord-Afrikaanse gelaagdheid, of maak een Koreaanse versie met gochujang.
Aioli met noten?
In plaats van een neutrale olie kun je de aioli ook maken met sesamolie- en geroosterde sesamzaadjes, of een diepe hazelnootolie, pompoenpitolie, of als je echt wil uitpakken: pistacheolie.
7x aioli recepten
Met iets simpels als witte uien kun je de lekkerste dingen maken. Gefrituurde uiringen bijvoorbeeld. Tip: maak er zelf zo’n fijne aioli bij, met knoflook, citroenrasp en fijngesneden rozemarijn.
naar receptAnna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond.
naar receptViskok en delicious.friend Dirk Pieter Arkenbout weet iedereen te verrassen met zijn visgerechten! Wij vonden in ons grote recepten-archief onderstaand recept voor een perfect oudjaarsavond-hapje. Robuust, no-nonsense en te lekker!
naar receptGeïnspireerd op de Spaanse keuken: Met pittige chorizo, smeltende manchego, tomaat & likkebaardend lekkere kweepeeraioli.
naar receptThuis eten is bij delicious.friend Janneke Philippi vrijwel elke dag iets fijns, dat laat ze je elke maand zien. In delicious. nummer 100 zijn het XL-gerechten voor een grote groep mensen, dit is meer een zomers gerecht als je met de familie op een zonnige avond in de tuin zit.
naar receptDoor zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven. Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!
naar receptTijdens ieder feest zijn bitterballen een succes. Al helemaal wanneer je deze zelf maakt! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze serranoham-manchegobitterballen bitterballen maakt. Je kunt ze trouwens makkelijk een paar dagen van te voren maken en invriezen! Ideaal voor een makkelijk kersthapje!
naar receptLees ook: 42x bbq recepten voor de perfecte avond






