Aardappels met rozemarijn zijn een klassieker. Wij maken het nóg wat lekkerder door er een salsa bij te maken met meerdere smaakmakers.
In het nieuwe nummer van delicious. vind je nog meer heerlijke recepten met aardappel. Bestel het nummer hier!
Gebakken aardappels met rozemarijn
glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 |
bijgerecht |
|
|
glutenvrij, lactosevrij
Verbluffend lekker: salsa van verse peterselie en tijm, kappers plus citrus in combinatie met uitgebakken spek over de gefrituurde aardappel. Echt een vinger-aflikker van een gerecht!Ratatouille plaattaart om morgen nog te maken!
Ingrediënten
- 1 ¼ kg kleine bloemige aardappels, geschild
- 1 ½ bos bladpeterselie, blaadjes geplukt
- 1 el citroentijmblaadjes
- 2 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 3 el wittewijnazijn
- rasp en sap van 1 biolimoen + extra rasp
- 250 g pancetta zonder zwoerd, in 2 cm-repen
- 2 kleine rode uien, in partjes
- zonnebloemolie, om in te frituren
- 5 takjes rozemarijn
Instructies
- Zet de aardappels op in licht gezouten water, kook ze in 20-25 min. gaar en giet ze af. Leg ze naast elkaar, laat afkoelen en daarna echt koud worden in de vriezer of koelkast.
- Doe intussen de peterselie, citroentijm, kappertjes, knoflook, suiker, olijfolie, azijn, het limoensap en de -rasp voor de salsa verde in de blender en hak fijn. Schep in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verhit de koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de spekjes onder regelmatig omscheppen 2-3 min. tot ze gaan kleuren. Voeg de ui-partjes toe en schep 5-6 min. om tot de spekjes en uipartjes gaar zijn en karamelbruin kleuren. Schep in een hittebestendige kom.
- Schenk een grote (frituur)pan half vol olie. Verhit op hoog vuur tot 180°C. Een blokje brood kleurt hierin in 90 sec. goudbruin. Plet de aardappels licht met je handpalm. Bak ze in porties in 3-4 min. goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Frituur de takjes rozemarijn knapperig in ± 30 sec. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
- Doe de gebakken aardappels over in de kom met uipartjes en spekjes. Voeg de helft van de salsa verde en wat zout en peper toe en schep om. Schep de aardappels op een grote schaal, verdeel de rest van de salsa verde erover en garneer met de gebakken rozemarijn.
Voedingswaarde
calorieën: 924kcal
eiwit: 16g
vet: 72g
koolhydraten: 50g
RECEPTEN: LOUIS TIKARAM & GEORGE CALOMBARIS | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: waanzinnig krokante aardappels