citruscake met lemoncurd-ijs

citruscake met lemoncurd-ijs
RECEPT: KANE POLLARD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
aantal 8 | ijs, nagerecht | | |
Het cakebeslag maak je met gemalen amandelen en dat proef je! Erbij: ultrafris lemoncurd-ijs. Varieer met het citrusfruit en personaliseer het recept naar jouw smaak.
Nog meer lemoncurd? Maak zelf een potje en drizzle een lepel over het ijs.
Kooktijd2 hours 30 minutes
ijs draaien / invriezen / oven1 day 2 hours 40 minutes
Totale tijd1 day 5 hours 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: keukenthermometer, ijsmachine, keukenmachine, ronde cakevorm van 22 cm Ø

Ingrediënten

  • 330 g citrusfruit, bijv. grapefruit en/of limoen
  • 330 g suiker
  • 330 g gemalen amandelen
  • 2 tl bakpoeder
  • 8 eieren
  • poedersuiker, om erover te strooien

lemoncurd-ijs

  • 4 eieren
  • 4 eidooiers
  • 330 g suiker
  • 200 ml citroensap
  • 160 ml slagroom

Instructies

  • Begin 1 dag van eerder met het ijs.
  • Doe alle ingrediënten voor het lemon-curdijs in een kom en klop door elkaar. Zet de kom op een pan met zachtjes kokend water en roer het mengsel au bain-marie tot het dik wordt en een temperatuur van 85°C bereikt, gebruik hiervoor de thermometer. Zorg dat het water de kom niet raakt. Schenk de lemoncurd op een kleine bakplaat en laat in de koelkast afgedekt 30 min. afkoelen. Doe het mengsel in de ijsmachine en draai het in ± 60 min. tot ijs. Schep in een diepvriesdoos, leg een vel bakpapier op het oppervlak en omwikkel met plasticfolie. Zet een nacht in de vriezer.
  • Leg het citrusfruit heel in een grote steelpan, overgiet met water en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook het fruit 2 uur; schenk er tussentijds extra water bij zodat alles goed onder water blijft staan. Neem uit de pan. Snijd de vruchten doormidden en haal de pitten eruit. Pureer – inclusief de schil – glad in de keukenmachine. Laat de citruspuree 15 min. afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de bodem en rand van de bakvorm met bakpapier.
  • Doe de citruspuree in een kom, voeg de overige ingrediënten behalve de poedersuiker toe en klop door elkaar. Schenk het beslag in de geprepareerde bakvorm en bak 1 uur en 40 min. tot de cake gaar is en in het midden veerkrachtig aanvoelt. Laat afkoelen op een rooster.
  • Bestrooi de cake met poedersuiker en serveer met lemoncurd-ijs.

Voedingswaarde

calorieën: 829kcal
eiwit: 23g
vet: 39g
koolhydraten: 93g
auteur: delicious.
RECEPT: KANE POLLARD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: citrus-mascarponetaart