Italiaanse rijsttaart met ricotta en amarenekersen

Italiaanse rijsttaart met ricotta en amarenekersen
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
aantal 6 | taart | | italiaans |
Niet bloem, maar risottorijst geeft een onweerstaanbaar romig en toch stevige, zoete taart. Zalig met zo'n zoete kersentopping en knapperige amaretti!
Maak ook deze ricottataart met chocolade.
Kooktijd50 minutes
oven1 hour
Totale tijd1 hour 50 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: ronde bakvorm van 22 cm Ø, ingevet en met bakpapier bekleed

Ingrediënten

  • 650 g ricotta
  • 500 ml melk
  • 375 ml slagroom
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • ¼ tl kaneel
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt of 2 tl vanille-extract
  • 150 g risottorijst
  • 5 eieren
  • 80 ml vloeibare honing
  • 3 el amandelen, geroosterd en grof gehakt + extra amandelen om te garneren
  • 40 g pijnboompitten
  • 40 g rozijnen, fijngesneden
  • 40 g gekonfijte citrussnippers
  • 1 el sinaasappellikeur
  • rasp van 1 biosinaasappel
  • 40 g boter, op kamertemperatuur
  • 4 el amarenekersen op siroop* uitgelekt
  • bewaar de siroop amarettikoekjes, grof verkruimeld, voor erbij

Instructies

  • Laat 400 g ricotta tot gebruik in de koel- kast uitlekken in een fijnmazige zeef. Doe de melk en 250ml van de room in een middelgrote pan, voeg de suiker, kaneel, vanillestokje en het merg toe en verwarm op matig vuur bijna tot het kookpunt.
  • Roer de rijst erdoor en draai het vuur laag. Laat afgedekt in ± 35 min. onder af en toe roeren gaar koken. Haal het vanillestokje eruit. Neem de rijstepap van het vuur en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Roer de eieren en honing door de afgekoelde rijstepap. Roer de amandelen, pijnboompitten, rozijnen, citrussnippers, likeur, de sinaasappelrasp en de boter erdoor. Spatel de 250 g niet uitgelekte ricotta erdoor; roer het mengsel niet te glad en laat wat brokjes ricotta heel. Schep de rijstvulling in de bakvorm.
  • Bak de torta 55-60 min. tot de vulling is gestold. Laat helemaal afkoelen in de bakvorm.
  • Neem de torta uit de bakvorm. Klop in een kom de uitgelekte ricotta met de resterende 125 ml room dik en glad. Bestrijk de torta met het ricottamengsel en verdeel de kersen, wat kersensiroop uit het potje en de amarettikruimels erover.

Voedingswaarde

calorieën: 1092kcal
eiwit: 22g
vet: 46g
koolhydraten: 147g
auteur: delicious.
* Amarenekersen op siroop koop je bij ruim gesorteerde supermarkten, delica- tessenwinkels of online.
RECEPTEN, BEREIDING: PHOEBE WOOD, HELENA MOURSELLAS, LUCY BUSUTTIL, KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: plaattaart met zomerfruit van Rutger Bakt