nasi lemak met kruidig kokos-rundvlees

nasi lemak met kruidig kokos-rundvlees

De wereld is een dorp geworden, en dat voel je in de keuken. Ga mee op culinaire wereldreis in het mei-2023-nummer van delicious.magazine en trek langs diverse landen in eigen keuken. We reizen naar Korea en Maleisië voor kleurrijke smaken zoals deze nasi lemak, naar de Verenigde Staten met Janneke Philippi voor heerlijk comfortfood, en naar Scandinavië voor traditionele cake, taart en koekjes.

Bestel het nummer hier!

Uit dit nummer delen we alvast dit recept voor nasi lemak. Wie ga jij hier blij mee maken?

nasi lemak met kruidig kokos-rundvlees

lactosevrij
aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, feestelijk, weekend | aziatisch, maleisie | lactosevrij
Denk je aan de markten van Maleisië, dan voel je al bijna de vochtige hitte en proef je die geurige gerechten met citroen-gras, trassi, tamarinde, kerrieblad, pepers en kokos. Wij doen deze ingrediënten graag door soep, noedels en curry. Alles bomvol smaak en pit die nooit vervelen!
Kooktijd45 minutes
stoven2 hours 30 minutes
Totale tijd3 hours 15 minutes

Kookgerei

  • staafmixer met hakbakje

Ingrediënten

  • 1 kg sukadelappen, in 4 cm-blokjes
  • 8 gedroogde chilipepers, 20 min. in heet water geweekt, uitgelekt
  • 6 kleine Aziatische sjalotten, fijngesneden
  • 25 g gemberwortel 5 cm, geschild en fijngesneden
  • 25 g galanga laos (5 cm), geschild en fijngesneden
  • 2 stengels citroengras sereh, licht gekneusd in dunne ringetjes
  • ½ tl kurkumapoeder
  • 3 el gemalen korianderzaad
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 125 ml olie
  • 45 g gedroogde geraspte kokos
  • geroosterd
  • 400 ml kokosmelk uit blik
  • 2-3 el geraspte palmsuiker
  • hardgekookte eieren, stukjes komkom mer en sambal oelek, voor erbij

kokosrijst

  • 300 g witte rijst langkorrelige
  • 400 ml kokosmelk uit blik

krokante visjes

  • 1 el olie
  • 25 g ikan bilis* 2 min. in koud water geweekt, afgespoeld en drooggedept
  • 150 g gebrande pinda’s

Instructies

  • Doe de blokjes vlees met ½ tl zout in een middelgrote steelpan en overgiet ze met koud water. Breng dit aan de kook op hoog vuur en draai het vuur laag. Stoof het vlees afgedekt 2-2½ uur, of tot het mals en gaar is en je het met een vork kunt inprikken. Giet het vlees af, laat het wat afkoelen en trek het met een vork uit elkaar.
  • Hak de geweekte chilipepers met de sjalotten, gember, galanga, het citroengras, de kurkuma, koriander, komijn en 3 el water tot pasta in het hakbakje van de staafmixer.
  • Verhit de 125 ml olie in de wok op matig tot hoog vuur. Roerbak de specerijenpasta hierin 7-8 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg het rundvlees, de geraspte kokos, kokosmelk en palm- suiker toe en breng aan de kook. Roerbak ± 20 min. en schraap over de bodem van de wok tot bijna alle vloeistof is verdampt.
  • Zet intussen de rijst met de kokosmelk, 350 ml water en een snufje zout op in een middelgrote steelpan op hoog vuur. Breng de rijst aan de kook en draai het vuur laag. Kook de rijst afgedekt ± 15 min. tot hij gaar is en bijna alle vloeistof heeft opgenomen. Neem de kokosrijst van het vuur en laat hem 5 min. rusten.
  • Verhit de olie voor de visjes in een kleine koekenpan op hoog vuur. Roerbak de visjes in 1-2 min. krokant. Voeg de pinda’s toe, roerbak ze ± 1 min. mee. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de rijst met het kokos-rundvlees, de eieren, komkommer, krokante visjes en sambal oelek.

Voedingswaarde

calorieën: 1141kcal
eiwit: 53g
vet: 75g
koolhydraten: 60g
auteur: delicious.
* Ikan bilis is gedroogde ansjovis, te koop bij de Aziatische supermarkt.
R Georgie Esdaile,
P Brett Stevens,
S Vivien Welsh
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: rijstnoedels met biefstuk