Met dit recept voor weergaloze porchetta rollade eet je als een Romein! Rare jongens, die Romeinen? Zeker niet, want de inwoners van Rome hebben een voorliefde voor kwaliteitsingrediënten. Gevarieerd, tikje elegant en rijk eten, royaal bestrooid met kruiden. Dat wil jij toch ook?
Dit is een royaal stuk voor veel gasten, maar je kunt ook de helft maken. De dikte blijft gelijk, dus de gaartijd is maar ietsje minder.
porchetta rollade
glutenvrij, lactosevrij
aantal 16 |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, feestelijk, kerst, oudjaar, pasen, voorjaar, weekend, zomer |
italiaans |
glutenvrij, lactosevrij
Porchetta castelli romani is een iconisch gerecht uit het gebied rond Lazio en de Romeinse kastelen. Deze versie met veel rozemarijn, knoflook en zwarte peper uit Tellicherry is afkomstig uit het gebied Ariccia. Begin 1 dag van tevoren aan dit recept. TIP – Bewaar het lekkere vet van de porchetta om aardappeltjes in te bakken of puree of stamppot smeuïger te maken. Bewaar luchtdicht in de koelkast, zo gaat het best een tijdje mee. Dit wil je ook weten: met deze tips krijg je de knapperigste crackling!
Ingrediënten
- 2 grote tenen knoflook, geperst
- 2-3 el grof gemalen zwarte peper
- 6 plukjes rozemarijn, blaadjes afgerist en fijngesneden
- 1 bosje salie, blaadjes geplukt en fijngesneden
- 4,7 kg varkensfilet met zwoerd, zwoerd ingekerfd met 1 cm tussenruimte
- 100 ml extra vergine olijfolie
- ook nodig: keukentouw
Instructies
- Meng in een kom de knoflook, zwarte peper, rozemarijn en salie.
- Leg het vlees met het zwoerd omlaag op een schoon werkvlak, met een lange kant naar je toe en de kant met het meeste vlees (en minste vet) van je af. Snijd aan de voorste lange kant met een scherp mes 10 cm vlees van het zwoerd af, zodat je een reep onbedekt zwoerd krijgt. Leg de dikke reep afgesneden vlees op het andere vlees. Wrijf al het vlees (maar niet het zwoerd) in met het rozemarijnmengsel en bestrooi met 1 el zeezoutvlokken. Rol het geheel vanaf de filetkant zo strak mogelijk op, tot het de kant van het zwoerd zonder vlees raakt. Het zwoerd sluit de rol nu mooi af. Bind de rollade stevig op met stukken keukentouw, met 3 cm afstand.
- Breng in een pan 5 l water aan de kook. Leg een rooster in de gootsteen en leg de rollade erop. Overgiet zorgvuldig met het kokendhete water, waarbij je de rollade af en toe keert, zodat het hele zwoerd in contact komt met kokend water. Dep droog en wrijf het zwoerd in met 1 el zee-zoutvlokken. Laat onafgedekt een nacht rusten in de koelkast.
- Neem de porchetta de volgende dag uit de koelkast en laat in ± 3 uur op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 250°C.
- Schenk de olie in een grote braadslee en laat voorverwarmen in de oven.
- Neem de hete braadslee uit de oven en leg de porchetta hier voorzichtig in. Wentel hem met behulp van tangen door de hete olie, zodat het zwoerd krokant wordt. Schuif de porchetta in de oven, schakel de oventemperatuur terug naar 200°C en braad in ± 1 uur en 40 min. medium of tot hij naar wens is; keer om de 10-15 min.
- Neem de porchetta uit de oven en laat 30-40 min. rusten op een warme plek. Snijd hem in dikke plakken en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 402kcal
eiwit: 59g
vet: 16g
koolhydraten: 3g
RECEPT: NICO ZOCCALI | FOTOGRAFIE: CON POULOS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Zoek je nog inspiratie voor een goed bijgerecht voor bij deze porchetta rollade? Check onze lijst met Italiaanse salade recepten: 18 toppers voor elke dag!