Om je aan op te warmen, tutta la famiglia te voorzien van een vullende maaltijd en simpelweg te genieten van het beste uit ons favoriete vakantieland: Italiaanse tomatensoep is altijd goed.
De Italiaanse keuken maakt de zaken vaak niet gecompliceerder dan ze zijn. Moet de soep juist goed vullen? Pak wat ciabatta of stevig brood en roer wat grove stukken voor het opdienen door de soep. En natuurlijk kan je soep niet zonder wat lekker pittige extra vergine olijfolie.
De afgelopen jaren passeerden legio Italiaanse tomatensoepen de revue in delicious. magazine. Van goedgevulde broodsoep en minestrone tot fluweelzachte romige soepjes.
Welke tomaat voor je Italiaanse tomatensoep?
Het begint allemaal met de keuze voor de tomaat. Een goed rijpe tomaat smaakt licht zoet en fris, maar de zuren voeren de boventoon. Vleestomaten zijn vaak wat wateriger, terwijl kleine tomaatjes wat zoeter zijn. Net als tomaten uit blik. Rooster tomaten om ze nóg intenser en zoet van smaak te maken. In de recepten hieronder hebben we al een keuze voor je gemaakt, maar je kunt natuurlijk altijd experimenteren!
Mocht je een fles wijn willen optrekken bij je tomatensoep, combineer hem dan met een lichte witte wijn. Denk aan een Zuid-Afrikaanse chenin blanc of soave.
Italiaanse tomatensoep recepten
geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet.
Met tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera. Nog zo’n lekker Italiaanse recept voor stevige soep?
Om je aan op te warmen: flinke, gevulde minestrone met cannelinibonen. Houd ‘m vega door ’t brood met boerenkoolpesto te besmeren, maak ‘m Italiaans door de bruschetta met pancetta te beleggen. Fijne bonus: dit soeprecept laat zich makkelijk verdubbelen. Ideaal om een deel in te vriezen!
Deze minestrone is de Italiaanse keuken perfect in z’n eenvoud. Het geheim? Écht goede ingrediënten: weinig in aantal, maar wel van superkwaliteit. En de pesto, die maak je zelf. Dat is nóg lekkerder!Probeer ook deze fantastische paddenstoelenminestrone met gnocchi.
Goed eten hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Makkelijk te maken, snel klaar en weinig ingrediënten. Voila, een romige tomatensoep. Wat wil je nog meer? Rooster voor een intense zoete tomatensmaak de tomaten in de oven tot ze zacht zijn en voeg ze dan bij de bouillon. Voor een stevige maaltijdsoep scheur je grof boerenbrood of een ciabatta in grove stukken en roer deze op het laatst door de soep. Besprenkel met flink wat extra vergine olijfolie.
tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta
Van deze goud-geel gekleurde soep word je instant vrolijk! De geroosterde paprika’s geven deze tomatensoep een extra rijke smaak. Kun je lastig aan gele tomaten komen? Je kan de soep uiteraard ook altijd met rode tomaten maken, neem dan ook rode paprika’s. Serveer ‘m met een knapperige knoflookciabatta.Of ga voor een compleet ander kleurtje en maak courgettesoep met chili-yoghurt en sesam!
Rijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
Met dit koude weer warm je helemaal op bij deze paddenstoelenminestrone. Koelverse gnocchi en gedroogde paddenstoelen spelen de hoofdrol in deze rijkgevulde soep.Nog gnocchi over? Deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta is verrukkelijk!