Zin in een ovenschotel met broccoli en gehakt vanavond? Zoek niet verder, want we hebben een heerlijk recept van Janneke Philippi voor je.
Deze heerlijke ovenschotel is hét antwoord op de vraag: wat eten we vanavond? In één ovenschaal combineer je rundergehakt, aardappelschijfjes en broccoli tot een gerecht dat iedereen aan tafel laat smullen. De laag van crème fraîche en kaas maakt het extra romig en vol van smaak. Bovendien staat dit makkelijke recept in een handomdraai in de oven. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen.
Ovenschotel met broccoli
Wat deze ovenschotel zo’n doordeweekse hit maakt is de toevoeging van broccoli. Dat maakt hem net even een stukje gezonder, voedzamer én, geloof het of niet, lekkerder. Broccoli is de koning van het groentenschap – vraag een ieder die sjokkend het gangpad in de supermarkt passeert en hij zal toegeven dat er altijd wel een stronkje mee mag naar huis. Het is zo veelzijdig dat je er nog alle kanten mee op kunt, een voorbedacht plan is dus zelden nodig. Bak wat roosjes met knoflook en maak er een groene pastasaus van, pureer de broccoli tot soep, of roerbak samen met noedels en sojasaus voor een easy maaltijd.
Maar als we mogen kiezen staat deze ovenschotel met broccoli op nummer één. Dat komt omdat broccoli uit de oven verreweg de beste bereiding is voor deze groente. Door broccoli even te blancheren, bakken of te roosteren voordat je hem in de ovenschotel verwerkt, komt zijn natuurlijke zoetheid naar boven en krijgt hij een heerlijke, licht nootachtige smaak.
Combineer de broccoli met aardappel en gehakt, of ga voor een vegetarische ovenschotel met broccoli, en vervang het gehakt door linzen, bloemkool of tofu als aanvulling.
Wat deze groente zo bijzonder maakt, is dat je elk deel kunt gebruiken – van de roosjes tot de steel. Zo wordt niets verspild en haal je het beste uit je groentelade.
Ovenschotel met gehakt, broccoli en aardappel
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, winter | hollands | glutenvrij
Deze ovenschotel is makkelijk van tevoren te maken. Wil je graag een mediterraan accent? Vervang dan de kerrie door ras el hanout.
Kookgerei
- mandoline of scherp mes
- ovenschaal van 18×18 cm
Ingrediënten
- 800 g broccoli
- 125 g gerookte spekblokjes
- 300 g gemengd gehakt
- 350 g vastkokende aardappels, schoongeboend
- 2 tl kerriepoeder
- 200 g crème fraîche
voorraad
- 1 ui
- 3 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 25 g boter
Instructies
- Verdeel de broccoli in roosjes, schil de steel en snijd in plakjes. Kook de broccoli in water met zout in 6 min. beetgaar. Snijd de ui en knoflook fijn.
- Verwarm de oven voor op 220ºC. Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de spekblokjes met de knoflook en ui 3-4 min. op halfhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak rul in 4 min. Schaaf intussen de aardappels op de mandoline of snijd ze met de hand in heel dunne plakjes van 1-2 mm.
- Schep het kerriepoeder door het gehakt. Voeg de crème fraîche met 75 ml water toe en roer tot een saus. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de broccoli met de gehaktsaus in de ovenschaal. Leg dakpansgewijs de aardappelschijfjes erop. Verdeel de boter in vlokjes erover en bestrooi met (zee)zout. Bak in 25 min. goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarde
- calorieën: 794 kcal
- eiwit: 25 g
- vet: 65 g
- koolhydraten: 22 g
R+B+S Janneke Philippi, F Serge Philippi, Studio Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!