Con-wattes? In rap tempo heeft het Westen deze Chinese comfortpap omarmd. Maar mocht je nou nog niet bekend zijn met congee (spreek je uit als kondjie) lees dan snel verder, want we geven je direct een verrukkelijk recept.
Zit je even iets minder lekker in je vel, of zelfs een beetje kwakkelend door een beginnende verkoudheid? Dan is een kom congee is alles wat je wil en meer. Je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan, het is bovendien lekker licht verteerbaar, en tegelijkertijd lepelt het weg als comfortfood van de bovenste plank.
Wat is congee?
Congee is een hartige rijstepap uit China en kent ontelbaar veel variaties. De zijdezachte pap wordt in China dagelijks als ontbijt gegeten, ook in andere landen overigens, waar je het tegenkomt onder verschillende namen, zoals jook, khao tom moo, en arroz caldo.
Het is een geruststellend gerecht, en wordt vaak door Chinese (overgroot)ouders gemaakt voor hun kinderen, een beetje zoals onze kippensoep. In de basis is congee een heel eenvoudig gerecht. Een klein beetje rijst wordt gaargekookt in relatief veel water (ongeveer 1:6) zodat het zetmeel vrijkomt en de losse korrels veranderen in een homogene, zijdezachte pap. Congee eet je dus met een lepel.
De topping game
Het wordt pas echt een lekker gerecht met de juiste toppings en smaakmakers. In plaats van water kun je de rijst bijvoorbeeld ook gaar koken in kippen- of paddenstoelenbouillon of bijvoorbeeld in dashi. Kook wat plakken gember mee voor een lekkere frisse ondertoon.
Terwijl de rijst zachtjes gaart kun je de allerlekkerste toppings maken. Gebruikelijke toppings zijn knapperige, gefrituurde sjalotjes, fijngesneden bosui, ingemaakt mosterdblad en een gepocheerd ei. Soms wordt het ei rauw toegevoegd aan de pap, en gaart het eitje in de pap zelf, waardoor je allemaal lekkere uitlopers krijgt, die de pap nog romiger maakt.
Snelle congee
Welke rijst je kiest maakt best wel uit wat betreft de romigheid van je congee én de kooktijd. In principe kun je alle soorten gebruiken, alleen is de textuur van langkorrelige rijst het beste. Neem je gebroken rijst, dan hoef je minder lang te wachten op je nieuwe favoriete ontbijt.
Nog een andere truc voor een kortere kooktijd die we van Bon Appetit hebben afgekeken: spoel de rijst af en stop deze in een zakje in de vriezer. Zodra je de rijst een dag later kookt, valt hij sneller uit elkaar. Dat scheelt zeker de helft van de normale kooktijd.
Hoe maak je congee?
Ingrediënten
- 3 el sesamolie
- 3 el verse gemberwortel, fijngesneden
- 8 Chinese worstjes, in dunne plakjes (lap cheong, bij Aziatische supermarkt)
- 250 g langkorrelige rijst
- 4 kleine kipdrumsticks
- 2 l kippenbouillon
- 3 el lichte sojasaus
- 1 el arachide-olie
- 20 middelgrote rauwe garnalen gepeld, in de lengte gehalveerd
- chili-olie, om mee te besprenkelen
- bosui fijngesneden, krokante uitjes (zakje, Aziatische supermarkt), sesamzaad, geroosterd, voor garnering
Instructies
- Verhit de sesamolie in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Schep hierin de gember met de helft van de worstjes ± 1 min. om tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg de rijst, drumsticks en bouillon toe. Breng al roerend aan de kook. Leg de deksel op de pan en draai het vuur laag. Kook de rijst onder regelmatig roeren in ± 1 uur tot congee (dikke rijstepap).
- Neem de drumsticks uit de congee, laat wat afkoelen en haal het vel van de botjes af. Scheur het vlees in stukjes en voeg ze samen met de sojasaus en wat versgemalen witte peper toe aan de congee.
- Verhit de arachide-olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de rest van de worstjes 1-2 min. tot ze licht krokant worden. Voeg de garnalen toe en bak ze in ± 2 min. net gaar.
- Schep de congee in kommen en verdeel de worstjes en garnalen erover. Besprenkel met chili-olie, bestrooi met bosuitjes, krokante uitjes en sesamzaad en serveer.
Voedingswaarde
Dit recept komt uit het nieuwste nummer van delicious. Voor meer heerlijke recepten, bestel het magazine hier: