Andijvie niet top of mind bij je? Na het eten van deze verrassende andijvie recepten denk je daar, zeker weten, anders over. Probeer maar eens de andijviesalade met frisse necatarine, beleg toast met gesmoorde andijvie, of maak een andijvieovenschotel met hartige olijven.
Toch liever een stamppotje? Bekijk dan deze lijst.
Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittertje. Het kan gekookt en rauw worden gegeten. Met name het buitenste blad is rijk aan vitamine A, C en mineralen. Doordat de groente grotendeels uit water bestaat, verlept andijvie snel. Maak dus snel na aanschaf onze andijvie recepten.
Tip van Mari Maris: een goede krop heeft frisgroen blad waarvan de nerf knakt als je ‘m dubbelvouwt. Het snijvlak aan de onderkant van de stronk, hoort niet ingedroogd te zijn. Draai je andijvie dus even om voordat je hem mee naar huis neemt.
Wist je dit al?
- Andijvie is nauw verwant aan witlof. Beide hebben dat tikje licht bittere in smaak.
- Als je andijvie in een open zak of zak met gaatjes in de koelkast bewaart, blijft de groente 2-3 dagen goed.
- Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, verlept de groente snel.
- Andijvie slinkt enorm bij verhitting. Reken dus op 300-400 g andijvie per persoon voor een warm gerecht. Eet je andijvie rauw dan heb je aan 100-125 g per persoon voldoende.
- Andijvie kun je roerbakken, koken, smoren, stoven, stomen en rauw eten.
- Er bestaat heelbladige andijvie en krulandijvie, beter bekend als frisée. Deze laatste is het meest bitter van smaak.
- De buitenste bladeren van andijvie bevatten de meeste voedingswaarde (vooral vitamine A, B & K), andijvie is caloriearm en rijk aan mineralen.
- Slappe andijviebladeren pep je op door ze 30 min. in ijskoud water te leggen
De lekkerste andijvie recepten
Toch liever iets anders dan andijvie recepten? Bloemkool kan áltijd: 37x de lekkerste recepten