Kun je courgette ook rauw eten? Je vraagt het je misschien af. En als we het dan toch over rauwe courgette hebben: is het ook gezond?
Het simpele antwoord: ja en ja! Je kunt courgette ook prima rauw eten. In dit artikel vind je een aantal recepten én vertellen we meer over wanneer je moet opletten voor giftige courgette.
Smaak van rauwe courgette
Courgette smaakt vrij neutraal, alleen biologische courgettes hebben soms een bittertje. Snijd ze in blokjes of repen en bestrooi met zout en laat even intrekken. Spoel ze daarna af, dan is het meeste bitter verdwenen. Ideaal om te vullen of in mediterrane gerechten te gebruiken. Maak eens courgettelinten. Gebruik hiervoor een dunschiller of mandoline (te koop bij kookwinkels) en maak de linten zo lang mogelijk. Verrassend mooi als salade of lichtgestoomd als bijgerecht.
Let op: courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt
Smaakt je courgette uit eigen tuin bitter? Dan kan het zijn dat hij giftig is. Hetzelfde geldt voor pompoen uit eigen tuin. Volgens het Voedingscentrum kun je deze het beste uitspugen en niet verder opeten. Krijg je klachten, neem dan contact op met je huisarts.
De kans dat je courgette uit eigen tuin giftig is, is heel klein. Toch neem je beter het zekere voor het onzekere. In deze courgette zit de giftige stof cucurbitacines en deze ontstaat door ongewenste kruisbestuiving bij het telen van eigen zaden.
Groene groenten gezond
Courgette is een hartstikke gezonde groente. Hij valt in de categorie donkergroene groenten: extra ontgiftend (vooral de koolachtigen) en dus goed voor je lever, je hersenen en hart door chlorofyl en de isoflavonen en carotenoïden. Bron van vezels, mineralen, vitamine A en K1, antioxidanten, ontstekingsremmend en zou helpen in de strijd tegen kanker.
Recepten met rauwe courgette
nóg 3 ideeën met courgette
Met rauwe courgette: Courgetterolletjes
Maak een mengsel van roomkaas, fijngesneden gefruite ui en knoflook, flink wat tuinkers en fijngesneden gedroogde tomaatjes. Schaaf lange linten van courgettes, bestrijk ze met het mengsel, beleg ze met dun gesneden serranoham en rol op.
Courgette met ansjovisboter
Laat wat fijngesneden ansjovisfilets in verwarmde boter smelten. Wentel dikke plakken geblancheerde courgette erdoor, warm door en serveer met fijngesneden peterselie.
Courgette-spinaziesoep
Bak stukjes courgette met wat prei en knoflook zacht. Voeg kruiden- of kippenbouillon toe en laat 10 min. zacht koken. Voeg half zoveel spinazie toe als dat je courgette hebt toegevoegd en kook 3-5 min. Pureer de soep en breng op smaak. Geef er croutons bij.