spliterwtensoep met brood uit Keukens van Oekraïne

spliterwtensoep met brood uit Keukens van Oekraïne
veganistisch, vegetarisch
aantal 6 |
soep |
|
oekraïens |
vegan, vegetarisch
Deze soep komt uit het boek Keukens van Oekraïne van de bekroonde chef Olia Hercules. Dankzij haar recepten mogen we proeven van de verhalen die anders zouden verdwijnen. Olia: 'In Oekraïne wordt deze soep kuleshnyk genoemd. Hij houdt het midden tussen een minestrone en ribollita. Volgens mijn vegetarische echtgenoot Joe is dit recept – afkomstig uit Zinovia Klynovetska’s beroemde kookboek uit 1913 met gerechten en dranken uit Oekraïne– de lekkerste uit dit hele boek.

Gedroogde restjes brood worden gebruikt om de soep nog iets te verdikken, wat hem heerlijk voedzaam en troostrijk maakt. Een scheutje olijfolie over de kuleshnyk bij het opdienen, een nogal Italiaans trucje, werkt hier heel goed.'

Benieuwd naar de Oekraïense keuken? Bak dan ook eens deze maanzaadcake.

Ingrediënten

  • 200 g gele of groene spliterwten, een nacht in water geweekt
  • ½ kleine knolselderij
  • 1 pastinaak, geschild
  • 1 wortel, schoongeboend
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui, geschild
  • 4 teentjes knoflook, geschild
  • 3 el koolzaadolie
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 100 g oud zuurdesem- of roggebrood van goede kwaliteit, in blokjes
  • zeezout en zwarte peper
  • olijfolie
  • gehakte marjolein (of oregano) en chilivlokken, om te serveren

Instructies

  • Laat de spliterwten uitlekken in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water.
  • Schil de knolselderij met een mesje en verwijder alle aarde- en vuildeeltjes. Snijd hem dan in fijne blokjes. Door de knolselderij fijn te snijden komt er meer smaak vrij tijdens het koken. De blokjes hoeven trouwens niet perfect te zijn, hoor; het is tenslotte een rustiek gerecht.
  • Doe hetzelfde met de pastinaak, wortel, bleekselderij, ui en knoflook.
  • Verhit de olie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak hem tot hij zacht wordt en begint te kleuren. Voeg vervolgens alle andere groenten toe, behalve de knoflook, en bak al omscheppend 15 à 20 minuten, of tot de groenten rondom goudkleurig zijn. Als de pan er droog uitziet, voeg dan een scheutje water toe en roer de aanbaksels los met een houten lepel. Voeg nu de knoflook en tomatenpuree toe en laat ook de knoflook een beetje kleuren. Roer tot slot de tijm erdoor. Neem de tijd om de groenten te laten bruinen, want dat is waar de meeste smaak vandaan zal komen.
  • Als de groenten goudbruin en zacht zijn, voeg dan 2 liter koud water en een flinke snuf zout toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Voeg de spliterwten toe en laat nog 30 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn. Schep dan het brood erdoor en laat nog 5 minuten op het vuur staan.
  • Proef de soep en pas de smaak eventueel aan. Schep de soep dan in kommen. Ik serveer de soep graag met een scheutje olijfolie, een beetje van mijn geliefde marjolein en een snufje chilivlokken.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Olia Hercules | Fotografie: Elena Heatherwick & Joe Woodhouse

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!