aantal 10 |
nagerecht |
|
frans |
nagerecht |
|
frans |
Take it slow! De beste plek als de herfst van zich laat horen, is natuurlijk de keuken. Je krijgt dan niet alleen instant trek in comfortfood, maar ook zin in langere stoofsessies. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik: schort om voor de verwarmende gerechten uit het boek Slow van Louise Franc. Zo'n warm kersentaartje kun je moeilijk overslaan – niet doen dus!
Kookgerei
-
ook nodig: taartvorm met losse bodem van 20 cm Ø, ingevet, steunvulling
Ingrediënten
- 350 g kersen* ontpit
- geraspte schil van 1 (bio)sinaasappel
- 2 el basterdsuiker
- 120 g boter
- 120 g suiker
- 120 g amandelmeel
- 2 eieren
- 2 el bloem
- 2 el amandelschaafsel
- ijs, voor erbij
deeg
- 150 g bloem
- 60 g koude boter, in stukjes
- 1 eidooier
- 3-4 el ijskoud water
Instructies
-
Meng voor het deeg in de keukenmachine de bloem met een snuf zout en de koude boter op de pulsstand tot kruimels. Doe de eidooier erbij en druk een paar keer op de pulsstand om alles te mengen. Voeg beetje bij beetje 3-4 el ijskoud water toe terwijl de machine draait, tot zich een deegbal vormt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
-
Rol het deeg uit tussen twee vellen bak- papier en bekleed er de taartvorm mee. Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet het nog 30 min. in de koelkast.
-
Verwarm intussen de oven voor op 190°C.
-
Leg de kersen in een bakvorm en bestrooi ze met de sinaasappelschil en basterdsuiker. Schep het mengsel om tot het goed is gemengd en zet het ± 30 min. in de oven, of tot de kersen zacht en gekaramelliseerd zijn. Laat afkoelen.
-
Bekleed de deegbodem met bakpapier en leg er bakbonen, gedroogde bonen of rijst in. Bak de bodem 10 min. blind in de oven. Haal de bonen en het bakpapier eruit en bak het deeg nog 10 min. of tot de bodem lichtbruin is. Haal de bodem uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
-
Verlaag de oventemperatuur naar 160°C.
-
Smelt de boter in een pannetje. Giet het in een hittebestendige ruime kom en klop de suiker en het amandelmeel erdoor tot alles goed is gemengd. Voeg de eieren stuk voor stuk toe en klop kort na elke toevoeging. Spatel tot slot de bloem erdoor. Schep de kersen in de taartbodem. Giet het amandelmengsel erover en spreid het gelijkmatig uit met een spatel. Bestrooi met het amandelschaafsel.
-
Bak de taart 20-25 min. of tot het amandelmengsel is gerezen en een houten satépen die je in het midden van de taart steekt er schoon uitkomt. Serveer de taart warm, met ijs.
Voedingswaarde
calorieën: 490kcal
eiwit: 9g
vet: 30g
koolhydraten: 44g
* ’s Zomers maak je dit met verse kersen, maar nu dus met diepvrieskersen. Je kunt ze bevroren mengen, bak ze evt. iets langer in de oven als ze dat nodig hebben.
RECEPTEN: LOUISE FRANC | FOTOGRAFIE: CHRIS MIDDLETON | STYLING: STEPHANIE STAMATIS | BEREIDING: CAROLINE GRIFFITHS, SEBASTIEN ZINZAN, AISLING COUGHLAN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!