4x manieren om miso te gebruiken waar je nog niet aan hebt gedacht

4x manieren om miso te gebruiken waar je nog niet aan hebt gedacht

Miso, de hartige Japanse smaakmaker die steeds vaker opduikt in hartige én zoete gerechten (chocoladecake!). Logisch, want een klein beetje miso kan een gerecht een umami-boost van jewelste geven. Heb je nog een halfleeg bakje in de koelkast staan, en weet je niet zo goed wat je er allemaal mee kunt maken, dan hebben we vier alternatieve miso ideeën voor je.

Lees ook: de lekkerste recepten met miso

Het geheime wapen in ieder gerecht

De pasta op basis van met koji-cultuur gefermenteerde sojabonen gaat traditioneel in sauzen voor vlees, vis en groenten, in marinades en pickles en als basis voor de beroemde misosoep. De bekendste soorten zijn witte shiro miso met een lichte, iets zoete smaak en dieprode akamiso miso met een stevige, zoute smaak. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de miso, hoe sterker de smaak.

Alles over de verschillende soorten miso lees je hier

Miso Ramen Noodle Soup
Getty Images

4x alternatieve miso recepten

Ben je dol op misosoep en Japanse gerechten met miso, maar weet je niet wat je eigenlijk verder kunt doen met dit gefermenteerde goedje, gebruik het dan ook eens op de volgende, tikje alternatieve, manieren. En geloof ons: miso door zoete bereidingen is écht heel lekker. Nog steeds twijfels? Denk dan aan de combinatie van karamel en zeezout. Als je daarvan gaat kwispelen, dan ook van deze alternatieve miso combinaties met karamel, chocolade, peer.. of wat dacht je van miso-brownies.

  1. Klop miso en wat chilivlokken door boter voor pittige misoboter bij vlees en vis van de BBQ.
  2. Roer na het bakken van vlees wat miso door het vet in de pan en blus af met wat water, witte wijn of – lekker Aziatisch! – saké voor stevige jus.
  3. Maak voor je salade een Aziatische dressing met miso, sesamolie, rijstazijn en wat geraspte gember.
  4. Meng wat shiro miso door karamelsaus, browniebeslag of koekjesdeeg voor een extra diepe smaak en een iets zoute touch.

Recept: Michael james, fotografie: Brett Stevens en styling: Kirsten Jenkins