Mocht je geen tijd hebben om zelf aan de slag te gaan met dit recept, en liever een kant-en-klare huzarensalade kopen in de supermarkt, dan heeft delicious. culinair redacteur Hester de Goede het antwoord. Samen met chef Iwan Driessen en Yvette van Boven testte ze zes merken huzarensalade voor het Algemeen Dagblad. Welke het beste uit de test komt lees je hier.
Hester: ‘Hoei, ik proef een heel oude augurk’, zegt ze wanneer ze een hap van de vierde salade doorslikt. ‘De tranen schieten me in de mond. Wel jammer, want deze heeft de beste looks van allemaal.’ Een stuk positiever is ze over de volgende. ‘Er zitten best grote stukken ham en aardappel in, wat zorgt voor een goede structuur en een ambachtelijke geur. En de smaak is mooi in balans.’
Dé huisgemaakte huzarensalade van chef Iwan Driessen
Kookgerei
- ronde steker van ca. ø 7 cm
Ingrediënten
- roomboter, om in te bakken
- 200 g rundersukade
- 1 gele ui, gepeld en in kwarten
- 1 laurierblaadje
- 1 kruidnagel
- 60 g kruimige aardappel (een kleintje of een halve grote)
- 50 g wortel
- 3 flinke el mayonaise met veel mosterd, zoals Amora of Devos & Lemmens
- 60 g doperwten uit de diepvries, ontdooid
- 2 hardgekookte eieren, gehalveerd
- ½ tl paprikapoeder
- 12 kleine blaadjes kropsla, uit het hart van de krop
- cornichons en zilveruitjes om te garneren
Instructies
- Verhit een braadpan met dikke bodem op hoog vuur en smelt hierin de boter. Bak de rundersukade aan twee kanten aan, circa 5 minuten, tot goed bruin. Voeg de ui, het laurierblaadje en de kruidnagel toe, samen met net zo veel water dat het vlees onder staat. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat het vlees 2 uur heel zacht koken.
- Schil de aardappel en doe deze in een pan met koud, gezouten water. Breng aan de kook en kook de aardappel in 10 tot 15 minuten gaar. Giet af, laat iets afkoelen en snijd in blokjes van ½ x ½ centimeter.
- Snijd de wortel in blokjes zo groot als doperwten. Verhit 1 tot 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de wortelblokjes hierin 5-10 seconden aan, voeg 2 eetlepels water toe en laat 20-30 seconden garen met deksel op de pan.
- Haal het vlees na 2 uur uit de bouillon. Bewaar de bouillon voor soep of kroketten of kook hem in tot hij is ingedikt tot een stroperige substantie en meng door het vlees.
- Doe de wortels samen met de ontdooide doperwten, de aardappels en het vlees in een kom. Maak aan met de mayonaise tot je een smeuïge, vaste consistentie hebt die met een steker in de vorm blijft staan. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de huzarensalade over vier borden, gebruik hierbij een ronde steker om mooie vormpjes te maken. Leg de eierhelften met de bolle kant omhoog op de huzarensalade. Maak af met wat paprikapoeder. Leg de kleine slablaadjes eromheen, samen met de cornichons en zilveruitjes.