aantal 4 | bijgerecht, voorgerecht | doordeweeks, feestelijk, weekend | | glutenvrij
Iwan Driessen: 'Ik weet nog goed dat ik dit bij Restaurant Le Hollandais at toen ze net open waren en ik er nog niet werkte. Ik zat met een andere chef aan de bar om een glas wijn te drinken en Adriaan, de chef, zette een bord voor onze neus met daarop huzarensalade van ossenstaart, een mooie bol ervan overgoten met mayonaise en gegarneerd met ingelegde ui en blaadjes kropsla. Hemels was het. Jaren later heb ik het recept pas ‘gepikt’ en bij Rijsel op de kaart gezet. Met een half ei erop en een iets truttige opmaak, want dat hoort er een beetje bij.'Het recept is afkomstig uit het boek Rijsel van Iwan Driessen, Pieter Smits en Stephanie Lücken.
Kooktijd:45 minuten
RECEPTEN IWAN DRIESSEN, STEPHANIE LÜCKEN, PIETER SMITS FOTOGRAFIE RENE MESMAN (CULINAIR), JANUS VAN DEN EIJNDEN, TERRENCE KLAVERWEIDE (SFEER) BEREIDING HANNA VAN DEN BOS.
Huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, gelegerd in het Oostenrijkse leger, die ten strijde trokken tegen de Turken. In het strijdgebied was vuur maken niet wenselijk, ze moesten immers ongezien blijven. Daarom namen ze voedsel mee dat ze van tevoren klaargemaakt hadden; aardappelen, groente en vlees – en waarschijnlijk een pot mayonaise.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | huzarensalade van Rijsel