venkelsoep met rivierkreeft

venkelsoep met rivierkreeft
YVETTE VAN BOVEN & OOF VERSCHUREN
aantal 8 |
soep, voorgerecht |
weekend |
internationaal |
Yvette van Boven: ‘Chique soep! Met zelfgemaakte venkelzaadrouille erbij is het een van de lekkerste soepen. Ik méén het!’

Liever vega? Maak dan venkel-linzensoep met gegrilde geitenkaasbroodjes.

Voorbereiding2 hours 40 minutes
venkelzaadrouille40 minutes
Totale tijd2 hours 40 minutes

Ingrediënten

  • 1 kg rivierkreeft
  • 25 g boter
  • 2 el venkelzaad, even gevijzeld
  • een paar takjes rozemarijn
  • 6 tenen knoflook, geperst
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 sjalotten, gehakt
  • 1 prei, in ringen
  • 2 venkelknollen, in flinterdunne schijfjes
  • 1 winterpeen, geschrapt en in kleine stukjes
  • 200 ml cognac
  • 150 ml pernod
  • 2 l krachtige visbouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • 150 g koude boter
  • cayennepeper naar smaak
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout en peper uit de molen

venkelzaadrouille

  • 1 rode paprika, evt. voorgeroosterd uit een pot
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1-2 sneetjes wit brood, zonder korstje en in stukken
  • 1 eidooier
  • 1 el dijonmosterd
  • sap van 1 citroen
  • tl venkelzaad, gevijzeld
  • ± 100 ml olijfolie extra vergine
  • snuf cayennepeper naar smaak
  • geroosterd brood of croutons, voor erbij

Instructies

  • Kook de rivierkreeft kort in een grote pan water met zout of koop voorgekookte kreeftjes.
  • Pel de rivierkreeften en bewaar het staartvlees afgedekt in de koelkast.
  • Stamp de schillen en karkassen zo fijn mogelijk. Doe ze daarvoor in een stevige plastic zak en sla erop los met de deegroller.
  • Fruit de schillen in een klont boter in een ruime pan. Voeg venkelzaad, rozemarijn, knoflook en tomatenpuree toe. Bak uit in ± 3 min. en voeg dan de sjalotten, prei, tweederde van de venkel en alle winterpeen toe.
  • Schep alles al bakkend om en blus af met cognac en pernod. Laat een paar min. op hoog vuur inkoken. Doe dan de bouillon en de laurier erbij en laat de soep op laag vuur 2 uur tegen de kook aan trekken met de deksel half op de pan. Niet laten koken, dan wordt de soep bitter.
  • Giet de soep door een fijne zeef. Giet terug in de pan en breng opnieuw tegen de kook aan. Voeg de rest van de venkelschijfjes toe en laat ze in de hete soep garen. Snijd de koude boter in klontjes en klop ze een voor een voor door tot de bisque wat bindt.
  • Breng verder op smaak met cayennepeper, paprikapoeder, zout en evt. versgemalen peper.
  • Laat alles doorwarmen en dien op in grote kommen. Voeg de kreeftstaartjes toe. Geef er venkelzaadrouille en croutons bij.

venkelzaadrouille

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Rooster de paprika in ± 25 min. tot het vel is geblakerd. Doe in een plastic zakje en laat afkoelen. Verwijder het vel en de zaadjes. Doe de geroosterde paprika, knoflook, brood, eidooier, mosterd, citroensap, venkel, zeezout en versgemalen peper in de keukenmachine en pureer glad. Giet terwijl de machine draait, de olie erbij tot een dikke saus ontstaat. Breng op smaak met cayennepeper.

Voedingswaarde

calorieën: 275kcal
eiwit: 9g
vet: 18g
koolhydraten: 13g
auteur: delicious.
Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Oof Verschuren. Bewerking: Dosia Brewer

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!