Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus

Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | aziatisch |
Meestal worden speklapjes in de koekenpan of op de barbecue gebakken. Speklapjes stoven is iets minder bekend. Terwijl op deze manier het verrukkelijke spekvet samensmelt met de tomaat en ketjap. Om je vingers bij op te eten, zo lekker! Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je hier in en ontvang 2x per week de fijnste culi hotspots, tips & tricks en lekkerste recepten meteen in je inbox.
Voorbereiding15 minutes
Kooktijd20 minutes
Totale tijd35 minutes

Ingrediënten

  • 2 el zonnebloemolie
  • 4 scharrelspeklappen
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • 4 tomaten in stukken
  • 75 ml ketjap manis
  • 1 bosui fijngesneden
  • witte rijst en seroendeng* voor erbij

seroendeng

  • 1 tl komijn, gemalen
  • 1 tl korianderzaad, gemalen
  • 50 g gemalen kokos
  • 50 g gedopte pinda's

Instructies

  • Verhit de olie in een stoofpan. Bestrooi de speklappen met zout en peper. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan.
  • Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en stoof de speklappen afgedekt in ± 20 min gaar. Haal de laatste 5 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken.
  • Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng.
  • * De seroendeng moet je absoluut zelf maken! Dat is heel eenvoudig: verhit in eenkoekenpan een beetje zonnebloemolie.

seroendeng

  • Fruit de gemalen komijn en het gemalen korianderzaad tot de specerijen geuren. Schep de gemalen kokos erdoor en bak tot de kokos goudgeel kleurt. Schep de gedopte pinda’s erdoor en bak nog 1-2 min. Breng op smaak met zout en laat afkoelen. Bewaar de seroendeng in een luchtdicht afgesloten pot.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie en styling: Serge Philippi. Bewerking: Merijn tol
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!