glutenvrij brood met pompoen en kikkererwten

glutenvrij brood met pompoen en kikkererwten

Eet je geen gluten? Probeer dan zeker eens dit glutenvrije brood met pompoen en kikkererwten. Je maakt het in een handomdraai.

In dit recept kiezen we voor boekweitmeel en quinoa als alternatief voor tarwemeel. Het kan bij glutenvrij brood soms een uitdaging zijn om dezelfde structuur te krijgen als brood mét gluten. Onze tip: ga niet voor saai brood, maar maak er een feestje van!

Zo vind je in dit recept ook kikkererwten, pompoen, spinazie, tijm en salie. Een brood bomvol smaak!

glutenvrij brood met pompoen en kikkererwten

glutenvrij, vegetarisch
aantal 6 | lunchgerecht | weekend | | glutenvrij, vegetarisch
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
Kooktijd35 minutes
Oven1 hour 30 minutes
Totale tijd2 hours 5 minutes

Ingrediënten

  • 100 g quinoa afgespoeld en uitgelekt
  • 400 g kikkererwten 2 blikken, uitlekgewicht ± 200 g, afgespoeld, uitgelekt
  • 350 g pompoen geraspt
  • 60 g spinazieblaadjes
  • 4 eieren
  • 300 g boekweitmeel biologische winkel
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zuiveringszout
  • 2 takjes tijm blaadjes fijngesneden
  • 3 takjes salie blaadjes geplukt
  • 100 ml olijfolie groen + extra om te besprenkelen
  • voor erbij: gekookte eieren, jong boerenkoolblad (zakje) en (tomaten)chutney
  • ook nodig: cake- of broodvorm inh. 2 l ingevet en met bakpapier bekleed

Instructies

  • Doe de quinoa met 175 ml water in een steelpan en breng op matig vuur aan de kook. Draai het vuur laag en kook afgedekt, onder af en toe roeren in ± 10 min. gaar, waarbij alle vloeistof wordt opgenomen. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de kikkererwten in een kom en prak ze grof met een vork. Voeg de quinoa, pompoen, spinazie en eieren toe en meng goed. Meng het boekweitmeel, bakpoeder, zuiveringszout, tijm en wat zout en peper. Snijd de helft van de salie fijn en voeg toe aan het droge mengsel. Voeg de olie en droge ingrediënten toe aan de pompoenmassa en schep goed om. Schep het in de bakvorm. 
  • Verdeel de rest van de salie erover en sprenkel er nog wat olie over. Bak in 1¼-1½ uur gaar, tot de salie knisperig is en een in het midden in gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat 10 min. afkoelen in de bakvorm, keer voorzichtig en laat iets verder afkoelen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Samantha Coutts. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: glutenvrije hazelnoottaart met halva en abrikozen

Meer inspiratie? In delicious. magazine geven we bij ieder recept aan of het gluten- of lactosevrij is. Bestel het laatste nummer hier!