Eendenborst met mango en gember

Eendenborst met mango en gember

aantal 4 | voorgerecht | | |
Een perfect voorgerecht om te maken voor bijzondere gasten. Het bereiden van deze eendenborst met mangopuree kost helemaal niet zo veel tijd en het resultaat is rijk en gul.
Voorbereiding15 minutes
Kooktijd30 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 300 ml rode port
  • 200 ml gevogeltefond een pot
  • 2 eendenborsten van jonge eenden, canette-filets
  • 1 tl roze peperkorrels
  • 1 grote rijpe mango (of 2 kleine)
  • 1 el gembersiroop
  • 25 g boter
  • 10 g basilicumblaadjes in reepjes + extra voor garnering

Instructies

Voorbereiden:

  • Kan 1 dag van tevoren. Verhit de port en fond in een steelpan en breng aan de kook. Laat het mengsel op middelhoog vuur inkoken tot 100 ml. Schenk in een bakje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Verwijder het overtollige vet van de eendenborsten en snijd met een scherp mes een diagonaal raster van ondiepe inkepingen in de vetlaag. Houd de messneden ± ½ cm uit elkaar en raak het vlees zelf niet. Meng de peperkorrels met 1 tl grof zeezout en wrijf hiermee de vetlaag in. Bewaar de eendenborsten tot gebruik in de koelkast.
  • Schil de mango en rasp het vruchtvlees met grove rasp rondom de pit weg. Meng de mangorasp met de gembersiroop en een beetje zout. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bereiden:

  • Neem de mango en eendenborsten 1 uur voor bereiding uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en bak de eendenborsten op hun vetlaag (boter of olijfolie is niet nodig!) Draai de eendenborsten om als de vetlaag mooi bruin en krokant is geworden (in ±2 min.) en bak de andere kant slechts 30 sec. Leg de eendenborsten op een bakplaat en bekleed met bakpapier en bak ze in 8-10 minuten rose in de oven. Neem uit de oven en laat 8 min. rusten onder aluminiumfolie.
  • Doe intussen de portsaus in een steelpan en breng tegen de kook aan. Neem van het vuur het klop met een garde de boter erdoor. Breng op smaak met een beetje zout.
  • Meng de basilicumreepjes door de mango. Verdeel de mango over het midden van 4 borden. Snijd de eendenborst in dunne plakjes en leg ze op de mango. Lepel de saus erover en eromheen. Garneer met basilicum.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Productie: Ellen van Mol
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!