vegetarisch
aantal |
bijgerecht |
|
koreaans |
Kimchi is het toverwoord van onze zeitgeist: het is zo fris dat het een beetje bubbelt op je tong, de zure umami-smaak maakt elk gerecht een beetje lichter en lekkerder én het combineert fan-tas-tisch goed met kaas. Met dit recept maak je de gefermenteerde groente helemaal zelf, zodat je altijd een kimchi-tosti kunt bouwen, een kimchi-focaccia, een pasta met kimchi… of sla de fusion over en zet kimchi op tafel als onderdeel van een klassieke Koreaanse banchan.
Ingrediënten
- 2 Chinese kolen, toko of supermarkt
- 200 g zeezout, grof
marinade
- 1 el suiker
- 3 el vissaus, Koreaans, toko*
- 3 el garnalenpasta Koreaans, zout, diepvries**
- 3 el knoflook, fijngesneden
- 1 tl gember, geraspt
- 6-8 el rode peper*** Koreaans, grof gemalen
vulling
- 2 lente-uitjes
- 100 g wortel
- 100 g rettich
bloemsaus
- 65 g rijstebloem, natuurwinkel, toko of gewone bloem
- 450 ml water
- 65 g suiker
Instructies
- Snijd de kolen in de lengte doormidden. Haal de bladeren los, bestrooi ze met zout en leg ze op elkaar. Laat de bladeren 4-6 uur staan. Spoel de koolbladeren goed af en laat ze goed uitlekken (‘knijp’ overtollig water eruit).
- Maak nu de marinade. Roer de suiker, vissaus, garnalenpasta, knoflook, gember en Koreaanse rode peper door elkaar.
- Snijd voor de vulling de lente-ui fijn en de wortel en rettich in dunne reepjes (julienne). Meng voor de saus de bloem en het water in een steelpan, roer met een garde glad, breng aan de kook en voeg de suiker toe. Laat 1 min. zachtjes doorkoken en haal de pan van het vuur. Laat afkoelen. Meng nu de marinade met de fijngesneden groente en de bloemsaus. Smeer de koolbladeren dun in met deze dikke saus/marinade en rol ze op. Doe zin in een schone pot (uitgekookte weckpot of grote jampot) zodat ze goed op elkaar zitten en druk goed aan zodat de pot helemaal vol komt te zitten.
- Laat de pot een nacht buiten de koelkast staan en zet daarna in de koelkast. Na 2-3 dagen is de kimchi lekker: nog knapperig en niet te zuur. Na 1-2 weken is de kimchi sterker van smaak en op z’n best. Je kunt de kimchi een paar maanden gebruiken. Dan wordt hij steeds sterker. Vind je de smaak te sterk, dan kun je ‘m perfect gebruiken voor de Kimchi jjigae (stoofsoep).
Voedingswaarde
* Vervang evt. door Thaise vissaus.
** Te koop bij online shops met Koreaanse producten of laat het weg.
*** Vervang evt. door grove chilivlokken of pul biber (Turkse winkel).
Recept: Yokiyo. Bereiding: Jaymz Pool. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jan Willem van Riel. Productie: Merijn Tol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ken je dit recept al? Alison Romans cottage cheesecake met abrikozen uit één kom