aantal 4 |
voorgerecht |
doordeweeks, weekend, zomer |
amerikaans |
Chowder is een dikke Noord-Amerikaanse vissoep met room of melk, schaal- en schelpdieren, soms met aardappel of crackers om de soep nog dikker te maken. Vaak met ui, spek of bacon en wortel of selderij. De chowder wordt, volgens goed katholiek gebruik, op vrijdag gegeten. Vrijdag visdag! Probeer deze mosselchowder van Valli Little eens: heerlijk!
Ingrediënten
- 2 aardappels geschild, in blokjes van 2 cm
- 1½ el olijfolie
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 2 plakken doorregen gerookt spek fijngesneden
- 1 tl ras el hanout*
- 1 kg panklare mosselen
- 175 ml witte wijn
- 250 ml slagroom
- 1 kwart citroen** ingemaakte, uit pot
- 2 tomaten zaadjes verwijderd, vruchtvlees fijngesneden
- 10 saffraandraadjes
- 1 el tijmblaadjes
- 1 el platte peterselie fijngesneden + extra blaadjes als garnering
Instructies
- Blancheer de aardappelblokjes 3 min. in een pan kokend water met zout. Giet ze af.
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg ui, knoflook, spek en ras el hanout toe en bak alles 3-4 min. al roerend tot de ui glazig is.
- Doe de mosselen en de wijn in de pan, zet het deksel erop en laat de mosselen op hoog vuur 4 min. koken of tot de schelpen open zijn; gooi alle nog gesloten schelpen weg. Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.
- Doe de aardappelblokjes, room, ingemaakte citroenschil, tomaten, saffraan en tijm in de saus en laat zachtjes 2-3 min. koken tot de aardappels gaar zijn.
- Breng op smaak met versgemalen zwartepeper en eventueel zeezout (de mosselen zijn misschien al zout genoeg).
- Roer de mosselen door de soep en laat ze in 1 min. weer warm worden. Roer fijngesneden peterselie door de chowder en dien hem op bestrooid met extra peterselie.
Voedingswaarde
* Ras el hanout (letterlijk ‘hoofd van de winkel’) is een Marokkaanse specerijenmix die wel 30verschillende soorten kan bevatten. Te koop in grotere supermarkten, winkels met Midden-Oosterse producten of specerijenwinkels.
** vruchtvlees en witte vlies verwijderen, gebruikt vervolgens alleen de schil. Hak deze van te voren in grove stukjes. Ingemaakte citroenen koop je in Turkse en Marrokaanse supermarkten.
Recepten: Valli Little. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!