Een haast vergeten groente van eigen bodem: koolraap. We zien de winterknol gelukkig steeds vaker opduiken in recepten. Bij de groenteboer en op de markt is de koolraap nooit weg geweest en dat is niet voor niets. Koolraap is een makkelijke en vooral erg lekkere groente door zijn zoete accent!
Mmm, ook lekker: geroosterde wintergroenten met zalm of spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas!
Wat is koolraap?
Een echte wintergroente met een ruwe geel-groenige schil en zachtgeel vruchtvlees. De flinke knol is een verdikte wortel. Hij groeit half onder de grond en kan wel een paar graden vorst hebben. Het blad van de koolraap – bladmoes of snijkool genoemd – kun je ook goed eten. Koolraap smaakt mild en een tikje zoet.
Je kunt de knol meebakken in roerbakgerechten, de hele knol poffen in de oven of hem stomen of koken. Het vruchtvlees lijkt na het garen op een kruising tussen aardappel en pastinaak. Je kunt koolraap ook rauw eten, dan is het lekker crunchy en wat frisser.
Wat maak je met koolraap?
Met koolraap kun je in de keuken dus alle kanten op: koken, roosteren, stoven, wokken, grillen, pureren en zelfs frituren (yes, koolraapfrietjes!). Schil de knol eerst en snijd hem vervolgens in plakken die je weer in reepjes of blokjes snijdt. Koolraap is lekker bij gegrilde karbonades en stevige visfilets, maar doet het natuurlijk ook heel goed in soep!
Voor wie het jaar is gestart met slanke voornemens: koolraap bevat maar 12 kcal per 100 gram. Lekker low-carb dus, en daar hebben we toevallig nog 96 andere recepten van!
Recepten met koolraap
Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
Wil je de hele week door met lekker veel groenten koken deze koude maanden? Bestel onze special, ‘ELKE DAG’. Eindeloos veel inspiratie met 45 recepten!