De allerbeste baktips voor taart, koekjes en soezen

De allerbeste baktips voor taart, koekjes en soezen

Bakken is precisiewerk en soms mislukt er weleens wat. Laat dat je niet tegenhouden. Met onze tips & tricks en easy recepten slagen je pogingen gegarandeerd. Neem de tijd en maak van bakken een feestje. In dit dossier helpen we je op weg bij het bakken van taart, koekjes en soezen.

Fans van kokos opgelet: probeer ook deze  7 toetjes met kokos.

De allerbeste baktips voor taart, koekjes en soezen

  1. Taart
  2. Koekjes
  3. Soezen

1. Taart

Niets is zo heerlijk als homemade taart. Langwerpige taarten, ronde taarten, kleine taarten, hoge taarten, taarten met fruit, taarten met laagjes: wij hebben ze in alle soorten en maten. En onze favoriete taartenbakker Rutger van den Broek geeft je zijn ultieme baktips!

Probeer ook Rutgers bokkenpootjes met koffieganache.

Biscuit
Biscuit is de basis voor veel bekende taarten, zoals klassieke slagroomtaart of mokkataart. Het geheim voor een mooi biscuit is het warm opkloppen van de eieren. Zo wordt het beslag heel luchtig en rijst het goed tijdens het bakken. De basis voor de lekkerste taarten!

Nu heb je een lekkere taart, maar hij moet er natuurlijk ook goed uitzien. Laat je inspireren door deze video en versier jouw taart met dit prachtige vlechtwerk:

Snijden
Om de taart te vullen, snijd je het biscuit 2x horizontaal door, zodat je 3 plakken hebt. Biscuit van 1 dag oud kun je beter snijden dan versgebakken biscuit. Bak het van tevoren en pak het na het afkoelen in plasticfolie.

Tremperen
Wil je minder droog biscuit of het meer smaak geven, besprenkel het dan met siroop. Dit heet tremperen. Breng voor de siroop 50 ml water met 45 g suiker aan  de kook. Haal van het vuur en voeg  25 ml kirsch, amandellikeur of rum toe. Liever geen alcohol? Geef de siroop smaak met de zaadjes van  1 vanillestokje of met citroensap.

De favoriete taart van onze art director Janine Couperus? Janine: “Dit appeltaartrecept heb ik echt al ontelbare keren gemaakt! Altijd een succes, makkelijk, lekker en prachtig om te zien. Zo’n platte open taart ziet er niet alleen elegant uit, het is ook ideaal als licht zoet dessert. Tenzij je ‘m eet met slagroom of een bolletje vanille-ijs.”
Appeltaart Janine 1

2. Koekjes

Fijn om te maken, en nóg fijner om op te eten: koekjes! Chocolate chip cookies, jamkoekjes, hazelnoten-amaretti: in bijna elk huis vind je wel een goedgevulde koektrommel. Koekjes van eigen deeg zijn natuurlijk het allerlekkerst. Rutger geeft je de tips & tricks voor het perfecte koekje!

Naast koekjes bakt Rutger ook heerlijke mini-cheesecakejes die je moét proberen.

1. draai de bakplaat
De warmte in ovens is soms ongelijk verdeeld, waardoor koekjes achter in de oven sneller of juist minder snel gaar worden dan vooraan. Om dit te voorkomen kun je de bakplaat na tweederde van de baktijd omdraaien.

2. geef ze de ruimte
Houd genoeg ruimte tussen de koekjes als je het deeg op de bakplaat legt of spuit. Koekjes rijzen en lopen wat uit en het is zonde als ze tegen elkaar aan bakken.

3. bak ze in het midden
Zorg dat je de bakplaat met koekjes altijd in het midden van de oven zet.

4. houd ze even dik
Bij het uitrollen van koekjes is het heel belangrijk dat ze allemaal even dik zijn, zo worden ze gelijkmatig gaar. Ik gebruik altijd 2 deeglatjes of uitrollatjes die ik zelf maak. Je kunt ze ook online bestellen.

5. laat ze goed afkoelen
Bijna alle koekjes worden tijdens het afkoelen pas knapperig. Let op dat ze goed goudbruin bakken. Leg ze direct na het bakken op een bakrooster, dan kan de condens ontsnappen.

6. bewaar ze apart
Knapperige koekjes bewaar je in een luchtdichte (koek)trommel of plastic zak. Bewaar koekjes per soort bij elkaar. Zó voorkom je dat koekjes elkaars smaak overnemen of te zacht worden doordat een ander soort meer vocht bevat. Laat ze eerst helemaal afkoelen voordat je ze luchtdicht verpakt.

7. deeg kun je bewaren
Koekjesdeeg dat als zetdeeg is gemaakt, kun je heel goed bewaren; enkele dagen in de koelkast of enkele weken in de vriezer. Verpak het goed in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.

3. Soezen

Ook soezen horen in dit bakdossier. Ze zijn zo veelzijdig: je vult ze met alles wat je maar lekker vindt. Zie hier stap-voor-stap zien hoe je de lekkerste soezen maakt.

3 tips voor het lekkerste soezendeeg

1. Wil je stevige soesjes, bijvoorbeeld om soesjestoren – croquembouche – te bouwen, dan kun je in plaats van melk beter water gebruiken. De soesjes zullen dan wel wat minder bruin kleuren en minder glanzen.

2. Ongevulde soesjes kun je heel goed invriezen. Gevulde soesjes bewaar je in de koelkast, maar het lekkerste zijn ze zo vers mogelijk na het vullen.

3. Varieer volop met de vulling van soezen; neem opgeklopte slagroom of banketbakkersroom, Zwitserse room, een combinatie van mascarpone en slagroom of bolletjes ijs. Aan alles kun je ook weer extra smaak geven, zoals chocoladebanketbakkersroom of frambozenslagroom. Hoe je banketbakkersroom maakt leert Rutger je hier!