Je kunt er prachtige vormen van maken, het op taart spuiten of door cake scheppen voor luchtigheid… We love meringue! Lichtbruin of wit gebakken met chewy binnenkant, gepocheerd of ongebakken. Je kunt het alle smaken geven die je kunt bedenken, van citrus tot noten, van chocolade tot rozenwater. Wij hebben alles wat je moet weten over meringue op een rijtje gezet.
Meteen aan de slag? Maak dan deze pistachemeringues met romige aardbeienvulling.
Ook leuk: onze ZOET special. Voor iedereen die beter en lekkerder wil bakken dan ooit tevoren!
De basis
Meringue is feitelijk niets meer dan opgeklopt eiwit met suiker, in de oven gedroogd tot knapperig schuim. Knapperig van buiten en een beetje chewy van binnen: dat is de perfecte meringue. Met dit recept is je basis altijd perfect en kun je eindeloos variëren met vers fruit, noten of andere toppings! Meringue maken is een eenvoudig, maar ook secuur werkje. We laten je stap-voor-stap zien hoe je meringue kunt maken in onderstaande video.
Zeven gouden regels voor meringue
1 Red je eiwit Is er een klein beetje eigeel in je eiwit gekomen? Haal het eruit door met een stukje eierschaal het eigeel eruit te wippen, door de eischaal met aanhangend eiwit blijft er geen eigeel meer achter.
2 Eieren splitsen Splits je eiwitten en gelen altijd één voor één in een apart bakje, zo gaat ’t niet mis! Koude eieren splitsen beter, maar laat je eiwitten daarna op kamertemperatuur komen, dan krijgen ze meer volume.
3 Verse eieren? En ze hoeven niet ‘piepvers’ te zijn: eiwitten van 3-4 dagen zijn dunner en die klop je makkelijk tot een groter volume. Verse eieren geven wel wat stabieler schuim.
4 Vetvrij Maak de kom waarin je eiwitten stijf klopt eerst goed vetvrij door de kom stevig in te wrijven met een halve citroen.
5 Suiker? Neem voor meringueschuim altijd fijne witte suiker of witte basterdsuiker. Als je meringue niet wit hoeft te zijn, kan licht- of donkerbruine basterdsuiker ook.
6 Vochtige dag? Een regenachtige dag is niet het beste moment om mooie meringues te maken. Er zit dan te veel vocht in de lucht dat ook in je meringue terecht komt!
7 Bakpapier & temperatuur Leg meringue altijd op een bakplaat met bakpapier, bak op lage temperatuur. Zet de oven uit en laat de meringue in de oven afkoelen. Hoe laag zet je de oven? Veel recepten zeggen 100°C, maar er zijn patissiers die zweren bij een temperatuur van 60-70°C. De meringue droogt dan langzaam en blijft wit. Ottolenghi droogt minstens 6 uur. Bij een hogere temperatuur wordt de meringue lichtbruin, omdat de suiker dan karamelliseert.
Showstoppers
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten meringue. Rauw schuim – ook wel Franse of Hollandse meringue genoemd – is de makkelijkste om te maken: door eiwitten op te kloppen met suiker. Perfect om te drogen in de oven en te verwerken in schuimpjes en koekjes.
Zwaarder schuim – ook wel Duits of Zwitsers schuim genoemd – maak je door eiwitten en suiker au bain-marie te verhitten tot 40°C. Na het verwarmen klop je het mengsel luchtig. Dit is een goede basis voor sommige koekjes, maar ook om bijvoorbeeld botercrème mee te maken. Of maak deze heerlijke meringue-citroentaart of deze trifle met amaretto.
Kookschuim – of Italiaanse meringue – krijg je door tijdens het opkloppen van de eiwitten suikersiroop van 118°C toe te voegen. Zo garen de eiwitten en ontstaat stabiel schuim dat perfect is als basis voor macarons (zoals deze frambozenmacarons met citroenroom) of om (ijs)taart mee af te werken.
Liever vegan meringues?
Van aquafaba (kikkererwtenwater) maak je heerlijke homemade vegan meringues. En ja, dat lees je goed: er komen geen eieren aan te pas. In deze video ontdek je hoe je die heel makkelijk maakt en maak dan gelijk vegan cranberry-meringuetaartjes voor kerst!:
Meer meringue
Maar wacht, er is meer! Bij onze delicious. academy volg je voor 19,95 de basiscursus ‘meringue maak je zo’.
In deze delicious. cursus leer je alles over het maken van meringues. Aan de hand van de recepten in deze cursus leer je hoe je écht goede meringues maakt. Van groot tot klein, van Italiaans tot Zwitsers, van klassiek tot vegan: je maakt ze makkelijk met deze tips, tricks en recepten! Bij aankoop van deze cursus krijg je…
- een jaar lang toegang tot de online omgeving van de basiscursus ‘meringue maak je zo’;
- alle informatie voor het maken van de lekkerste meringue;
- praktische instructievideo’s van de delicious.redactie;
- de allerbeste recepten van de makers van delicious.magazine!
BEELD: UNSPLASH, STUDIO PHILIPPI.