nr.1 foodmagazine

kip à la normande

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ha fijn, het wordt weer kouder. Deze stoofschotel zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!

Meer koken met kip? Maak deze dronken kip met walnoten en bosui-olie!

kip à la normande

hoofdgerecht (4 personen)

50 g boter, in blokjes
1 kip van 1,8 kg*, met een keuken- of wildschaar in vieren verdeeld
100 g mager spek, in reepjes van 1 cm
2 uien, fijngesneden
300 ml droge cider
3 appels (bijv. granny smith), geschild, elke appel in 6 parten
2 tl fijne kristalsuiker
1 tl citroensap
1 el dijonmosterd
300 ml slagroom
peterseliecress of andere cress en aardappelpuree, voor erbij

Verwarm de oven voor op 170ºC. Smelt de helft van de boter in een grote braadpan op matig vuur. Bestrooi de kip met zout en peper en braad hem in ± 2 min. rondom aan. Schep hem op een bord.

Bak in dezelfde braadpan de spekjes met de ui onder af en toe omscheppen ± 6 min. tot de ui zacht is en de spekjes mooi kleuren. Leg de kip weer in de pan en schenk de cider erover. Breng aan de kook en zet 1 uur en 10 min. in de oven tot de kip gaar is.

Smelt 10 min. voor het einde van de stooftijd de rest van de boter in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de appelpartjes, bestrooid met suiker, in 3-5 min. goudbruin. Schep om met het citroensap, neem van het vuur en houd warm.

Neem de braadpan uit de oven en zet die uit. Schep de kip met een schuimspaan uit de pan en houd hem op een bakplaat in de oven warm. Zet de pan op hoog vuur en laat het stoofvocht onder af en toe roeren in ± 10 min. licht inkoken. Roer er de mosterd en room door en laat ± 5 min. pruttelen en inkoken tot de saus zo dik is dat hij de bolle kant van een pollepel bedekt.

Schep de saus in een diepe schaal, leg de kip en de appelpartjes erin en bestrooi met cress. Lekker met aardappelpuree. * De meeste scharrelkippen wegen rond de 1,5 kg, sommige biologische kippen – te koop
bij biologische slagers – wegen wel 1,8 kg of meer. Koop evt. een extra kippenbout erbij.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 1 uur en 10 min.

RECEPTEN MATT PRESTON FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

kip a la normande | delicious