kip à la Normande

kip à la Normande

Dit recept voor kip à la Normande is een échte delicious.klassieker! Zeker rond kerst. Meer heerlijke stoofgerechten vind je hier: 14x heerlijke stoofgerechten

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, winter | frans |
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
Kooktijd35 minutes
Oven1 hour 10 minutes
Totale tijd1 hour 45 minutes

Ingrediënten

  • 50 g boter, in blokjes
  • 1 kip, 1,8 kg*, met een keuken- of wildschaar in vieren verdeeld
  • 100 g spek, mager, in reepjes van 1 cm
  • 2 uien, fijngesneden
  • 300 ml cider, droog
  • 3 appels, bijv. granny smith, geschild, elke appel in 6 parten
  • 2 tl kristalsuiker, fijn
  • 1 tl citroensap
  • 1 el dijonmosterd
  • 300 ml slagroom
  • voor erbij: peterseliecress of andere cress en aardappelpuree

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170ºC. Smelt de helft van de boter in een grote braadpan op matig vuur. Bestrooi de kip met zout en peper en braad hem in ± 2 min. rondom aan. Schep hem op een bord.
  • Bak in dezelfde braadpan de spekjes met de ui onder af en toe omscheppen ± 6 min. tot de ui zacht is en de spekjes mooi kleuren. Leg de kip weer in de pan en schenk de cider erover. Breng aan de kook en zet 1 uur en 10 min. in de oven tot de kip gaar is.
  • Smelt 10 min. voor het einde van de stooftijd de rest van de boter in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de appelpartjes, bestrooid met suiker, in 3-5 min. goudbruin. Schep om met het citroensap, neem van het vuur en houd warm.
  • Neem de braadpan uit de oven en zet die uit. Schep de kip met een schuimspaan uit de pan en houd hem op een bakplaat in de oven warm. Zet de pan op hoog vuur en laat het stoofvocht onder af en toe roeren in ± 10 min. licht inkoken. Roer er de mosterd en room door en laat ± 5 min. pruttelen en inkoken tot de saus zo dik is dat hij de bolle kant van een pollepel bedekt.
  • Schep de saus in een diepe schaal, leg de kip en de appelpartjes erin en bestrooi met cress. Lekker met aardappelpuree.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* De meeste scharrelkippen wegen rond de 1,5 kg, sommige biologische kippen – te koop bij biologische slagers – wegen wel 1,8 kg of meer. Koop evt. een extra kippenbout erbij.
Recept: Matt Preston. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook deze stoofrecepten met kip:

gesmoorde kip met linzen
Maak deze kip alvast op zondag voor een doordeweekse dag, zodat je op de dag zelf er alleen nog een laatste hand op hoeft te leggen. Combineer met de nootachtige smaak van deze stevige, groene, Franse linzen. Du Puy-linzen heten zo omdat ze komen uit Le Puy-en-Velay in Frankrijk.
Zin in meer kip? Maak dan deze met tamari en ahornsiroop.
2 dagen van tevoren
Bereid de kip tot en met de een na laatste stap. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet in een afgesloten plastic bak in de koelkast.
op de avond zelf
Doe de kip over in een braadpan. Voeg 1 el water toe. Laat ± 15 min. doorwarmen op matig tot laag vuur, waarbij je de kipkarbonades halverwege keert. Volg de laatste stap, bestrooi met peterselie en serveer met de sperziebonen.
wijntip
Kies een soepele, niet te zware wijn. Er gaat riesling bij de kip, dus een Elzasser riesling is prima. Maar een sappige rode Toscaan met lichte houtrijping en levendige zuren past nóg beter bij de zachte en aardse smaak van de linzen en de kruiden.
Rood uit Italië: IGT Toscane Frescobaldi Rémole, Gall&Gall
naar recept
gestoofde kip gesmoord
gestoofde kip met sherry & pruimen
Kip is een echte wereldreiziger die alle smaken aankan. Deze keer gaan we voor elegant doch robuust Frans comfort food. Voor frisse herfstdagen, donkere decemberdagen en alle andere moment waarop je een bord troost-eten kunt gebruiken!
Zin in meer comfy kip? Ga voor deze gesmoorde dijen met linzen!
naar recept
instagram december kip met sherry en pruimen
stoofschotel met kip
Groot fan van stoven, maar weinig geduld? Zoek niet verder! Deze gumbo met kip is binnen 30 minuten klaar. Gumbo is een kruidig stoofgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Snel klaar en ontzettend lekker!
Op zoek naar nog meer stoof inspiratie? Kijk dan naar deze vegetarische pastinaakstoof!
naar recept
eenpansgerecht

Of deze a la Normande!

perfect gebraden kalkoen a la normande met cider
Kalkoen met kerst! Deze versie uit Normandië met cider en appel is een van de meest klassieke en heerlijke kalkoenrecepten die er bestaan.
naar recept
perfect gebraden kalkoen a la normande met cider