5x vegan beleg voor op je vertrouwde boterham

Salades of fruitsapjes voor lunch, je ziet het steeds meer. Maar tóch: de bruine boterham met kaas is nog steeds favoriet bij de gemiddelde Nederlander. Vooral mannen blijken weinig avontuurlijk, en gaan vaak voor vleeswaren op brood.

Nog meer vega broodbeleg inspiratie? Probeer deze Arabische tuinbonendip eens!

Uit onderzoek van RIVM blijkt dat mensen wél open te staan om tijdens de lunch iets nieuws uit te proberen: ze zijn toe aan variatie en willen minder saai eten. Voor al deze mensen hebben wij goed nieuws: er liggen steeds meer vegetarische en veganistische ‘vleeswaren’ in de supermarktschappen. Probeer eens deze vega vleeswaren op je vertrouwde boterham!

1.Quorn
Quorn heeft sinds kort een paar soorten vegetarische vleeswaar. De ‘kipfilet’ en ‘ham’ zijn vegan en worden gemaakt van mycoproteïne, een soort schimmeleiwit. Dat klinkt niet zo lekker, maar daar moet je je even overheen zetten. Daarnaast is dit nieuwe broodbeleg soja- en glutenvrij. Ideaal voor op je cracker of op een fijne dikke zuurdesemboterham (die natuurlijk niet glutenvrij is). En er is ook vega pepperoni, een soort salami, die het erg goed doet als pizzatopping.

2.Kips
Liever Kips vegetarische leverworst dan gewone leverworst? Dat kan: Kips komt met maar liefst vier soorten 100% veganistische worst: Kips Vega snijworst, Vega Kleintje smeerworst, Vega Kleintje Filet a l’americain én Vega paté. Ook handig: ze komen in kleinverpakking, zodat je precies genoeg hebt voor één boterham.

3. Mister Kitchen
Sandwichspread 4.0! Dat zijn de nieuwe vegan spreads van Mister Kitchen. Ze zijn op basis van sojayoghurt. In de smaken kikkererwten/citroen, tomaat/courgette, chili/paprika en kerrie/appel. De perfecte combi van fris en hartig tegelijk.


4. Je eigen hummus maken
200 g gare peulvruchten (bijv. doperwten, tuinbonen, kikkererwten, witte bonen of linzen)
1 flinke el tahina*
citroensap
1 teen knoflook, geperst
zout
chilipoeder
evt. komijnpoeder

Pureer alle ingrediënten en spreid het mengsel uit over een bord. Schenk er flink wat olijfolie over en serveer met bijvoorbeeld met Libanees platbrood.

Restjes bewaren? Culi-redacteur Trudelies: ‘Meestal maak ik van de hummus een hele lading (van een heel pak gedroogde kikkererwten) en vries kleine porties in. Kan ik ook makkelijk aan mijn dochters weggeven. In kleine porties is het snel ontdooid en kun je ook onverwachte gasten iets lekkers voorzetten.’

*tahina is te koop bij mediterrane winkels
hummus - delicious

5. pompoenpit-koriandertapenade
2 el pompoenpitten
1 knoflookteen
3 el olijfolie
korianderwortel, – stelen en -blaadjes
uit de voorraadkast: zout en peper

Rooster de pompoenpitten enkele minuten in een droge koekenpan. Pureer de pitten, laatste knoflook- teen, korianderwortel, -stelen en -blaadjes in de keukenmachine fijn. Voeg de olie toe. Breng op smaak met zout en peper.

meiraap - delicious
BRON RIVM EN QUORN BEELD QUORN, MISTER KITCHEN, KIPS, GEWOON VEGAN  RECEPT POMPOEN-KORIANDER TAPENADE YOLANDA VAN DER JAGT