met thee gerookte zalm en courgettesalade

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | |
Rauw, gebakken óf gerookt: echt een alleskunner die zalm. Zelfgerookt heeft 'ie een lekkere rooksmaak en is veel minder zout dan gerookte zalm die je kant-en-klaar koopt. Bovendien is zelf thuis zalm roken heel simpel: in de wok, op een rooster, onder een deksel! Easy. Nog meer experimenteren met thee? Hier vind je 5 verrassende recepten!
kooktijd50 minutes
totale tijd50 minutes

ingrediënten

  • el zoutarme sojasaus*
  • 1 tl sesamolie
  • 4 zalmfilets à 125 g met vel
  • 30 g groene theeblaadjes
  • 70 g pandanrijst
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 3 kleine courgettes tot spaghetti* geschaafd
  • 300 g edamameboontjes gaar gestoomd en gedopt
  • 250 g rodekool fijn geschaafd*
  • 4 radijsjes in dunne plakjes
  • 3 el fijngesneden bieslook
  • 1 tl geroosterd sesamzaad
  • ½ tl wasabipasta Aziatische supermarkt
  • 1 el mirin zoete rijstazijn, Aziatische supermarkt
  • ook nodig: wok met afsluitbare deksel en rooster dat erin past of grote braadpan waarin je een passend rooster zet.

instructies

  • Meng in een ondiepe glazen kom 1 el sojasaus met ½ tl sesamolie. Leg de zalmfilets erin, wentel ze door de marinade en laat afgedekt 30 min. marineren in de koelkast.
  • Bekleed een grote wok met vier lagen aluminiumfolie, laat de uiteinden over de rand uitsteken. Meng in een kom de thee- blaadjes met de rijst en suiker. Schep op de aluminiumfolie in de wok. Leg een rooster of stoominzet in de wok, op ± 5 cm boven het theemengsel. Spray het rooster of de stoom- inzet in met olie. Leg de zalm met de velkant naar beneden erop. Doe de deksel op de wok.
  • Verhit de wok op hoog vuur tot het thee- mengsel begint te roken. Draai het vuur half- hoog en rook de vis afgedekt 7 min. voor medium of langer naar wens. Neem uit de pan en laat afgedekt 5 min. rusten. Schep intussen in een grote schaal de courgettespaghetti, edamame, rodekool, radijs, bieslook en het sesamzaad door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Meng in een kleine kom de wasabi, mirin en de rest van de sojasaus en sesamolie tot een dressing. Verdeel de salade over borden. Leg de zalm erop. Besprenkel met dressing.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Zoutarme sojasaus koop je bij de natuurwinkel en online. Courgette en andere harde groenten tot spaghetti schaven gaat heel goed met een mandoline. Ook rodekool kun je heel fijn schaven met een mandoline. Te koop bij kookwinkels.
RECEPTEN CHRISSY FREER FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING MICHELLE NOERIANTO BEREIDING KERRIE RAY BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Zalm roken

 

met thee gerookte zalm en courgettesalade - delicious