libanees platbrood met gekruid lamsvlees en kurkuma-tahini

Alleen al bij het zien van de foto loopt ons het water in de mond. En wát een prachtige kleuren! Dit flatbread met gekruid lamsvlees eet je als een soort wrap.

Nog zo’n smaakexplosie: deze Indiase pizza met lamsvlees en aubergine.

flatbread met gekruid lamsvlees en kurkuma-tahini

hoofgerecht (6 personen)

1 tl garam masala
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl sumak*
2 tl grof gemalen zwarte peper
1 kg lamsschouder, ontbeend, in blokjes van 2 cm, kamertemperatuur
6 el milde olijfolie
1 aubergine, in plakken van 1 cm dik
3 el tahini*
2 tl gemalen kurkuma
sap van 3 citroenen
bosje bladpeterselie, blaadjes fijngesneden
1 bosje munt, blaadjes fijngesneden
250 g kerstomaatjes, gehalveerd
1 bosui, in dunne ringen
Libanees platbrood*, knoflook-yoghurtsaus en ingemaakte groene Turkse pepers*, voor erbij

Meng in een grote kom de garam masala, komijn, koriander, sumak, zwarte peper en 2 tl zout. Schep de blokjes lamsvlees ermee om. Verhit 3 el olie in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de helft van het vlees hierin in 8-10 min. rondom bruin. Bak zo ook de tweede helft.

Verhit intussen een grillpan voor of ontsteek de barbecue 30 min. van tevoren, zodat de kooltjes witheet zijn. Bestrijk de plakken met de rest van de olie en gril ze aan weerszijden 10-12 min. tot ze gaar en zachter zijn en grillstreepjes krijgen.

Meng in een kom de tahini met de kurkuma, tweederde van het citroensap. Proef tussendoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Meng in een andere kom de kruiden, tomaten, bosui en rest van het citroensap. Verwarm het platbrood evt. heel kort in een grote, droog verhitte koekenpan aan beide kanten. Bestrijk het platbrood met yoghurt-knoflooksaus en verdeel hierover de aubergines, het vlees, kruidenmengsel en de Turkse pepers. Sprenkel de tahinisaus erover en serveer.

* Tahini, sumak, ingemaakte groene Turkse pepers en Libanees platbrood koop je bij mediterrane supermarkten. Eventueel kun je grote wraps nemen, maar die zijn wel iets dikker.

Bereiden ± 50 min.

RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

libanees platbrood | delicious