Voor dit hoofdgerecht van pompoen met salie rooster je de pompoen in zijn geheel in de oven in een jasje van bakpapier en aluminiumfolie.
Op zoek naar nog meer inspiratie? Probeer dan ook eens deze plaattaart met vijgen!
geroosterde pompoen met salie en gekaramelliseerde honing
hoofdgerecht | 8 personen
1 hele pompoen van ongeveer 2-2½ kg
extra vergine olijfolie, om te besprenkelen
180 g honing
280 ml dikke Griekse yoghurt
saliesalsa
3 el zeer fijngesneden salieblaadjes
1 teen knoflook, geperst
20 g fijngesneden bladpeterselieblaadjes
2 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt, fijngesneden
2 ansjovisfilets op olie, uitgelekt en fijngesneden
rasp en sap van ½ (bio)citroen
55 g geroosterde amandelen, gehakt
100 ml extra vergine olijfolie + extra voor erover
Verwarm de oven voor op 180°C. Besprenkel de pompoen met olie en wrijf deze hier goed mee in. Omwikkel met bakpapier en dan met aluminiumfolie.
Prik eventueel met een scherp mes drie gaten in de onderkant van de pompoen, door de lagen bakpapier en folie heen, tot in de binnenste holte van de pompoen: zo kan het teveel aan vocht eruit lopen tijdens de bereiding.
Zet de pompoen op een rooster boven een braadslee en rooster 2½ uur tot hij enigszins gaar is. Verwijder het folie en rooster nog ± 30 min. tot hij gaar is en donker kleurt. Neem de pompoen uit de oven.
Meng intussen alle ingrediënten voor de salsa in een kom.
Breng in een kleine steelpan met dikke bodem de honing op matig vuur aan de kook en laat zachtjes 2-3 min. koken.
Zet de pompoen op een schaal en sprenkel de verwarmde honing erover.
Schep de salsa losjes door de yoghurt en serveer bij de pompoen. Snijd flinke parten van de pompoen en verwijder het dradige zadendeel.
Bereiden ± 35 min. / oven ± 3 uur.
BEELD ZELFSPOT STYLING MAAIKE KOORMAN DIETIST KAREN KINGHAM BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN
De allerlekkerste groenterecepten zijn gebundeld in delicious. hét groenteboek. Een perfect cadeau voor de feestdagen of voor een verjaardag!