De naam imam bayildi betekent letterlijk: flauwgevallen priester. Het verhaal gaat dat een priester deze gevulde aubergines at en ze zo lekker vond dat het ervan flauwviel. Wees gewaarschuwd!
Probeer ook eens deze auberginewaaiers met parmezaanroom!
gevulde aubergines met vegetarisch gehakt
hoofdgerecht | 4 personen | v
4 kleine of 2 grote aubergines
7 el olijfolie
2 uien
3 tenen knoflook, fijngesneden
350 g vegetarisch gehakt
2 tl karwijzaad*
400 g kerstrostomaatjes, gehalveerd
4 milde groene pepers* (pot), uitgelekt
2 kropjes cos of little gem sla, blaadjes losgehaald
2 el rode wijnazijn
Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de aubergines over de lengte. Leg de helftenmet de bolle kant naar beneden op de bakplaat. Besprenkel ze met 2 el olijfolie. Rooster de aubergines 20 min. in de voorverwarmde oven, tot de punt van een scherp mes makkelijk door het vruchtvlees gaat.
Snijd een ui fijn, snijd de ander in ragfijne halve ringen.
Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie en bak hierin de fijngesneden ui met de knoflookzachtjes. Voeg het vegetarisch gehakt en karwijzaad toe en bak 3 min. mee. Voeg de tomaatjes toe en bak nog 5 min.
Schraap intussen met een lepel het vruchtvlees tot op 1 cm van de rand uit de aubergine. Snijd het auberginevlees in stukjes en schep door het gehakt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Leg de auberginehelften terug op de bakplaat. Vul ze met het gehaktmengsel. Druk in elke vulling een groene peper. Bak de aubergines nog 20 min. in de oven.
Verdeel de slablaadjes in vier porties en maak er stapeltjes van. Leg op elk bord een slastapeltje. Klop van de wijnazijn, 3 el olijfolie en zout en peper naar smaak een dressing en schep de uiringen erdoor. Lepel de dressing met ui over de slablaadjes.Leg de aubergines ernaas
* Vegetarisch gehakt vind je bij de vleesvervangers in het koelvak van de supermarkt. Karwijzaad is bij sommige supermarkten, bij veel slagers, de natuursupermarkt entoko te koop. Milde groene pepers zijn bij veel supermarkten in het buitenlands schap te koop. Je kunt ze evt. weglaten.
Bereiden ± 25 min. / oven ± 40 min.
RECEPTUUR EN STYLING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI