cocktail van hollandse garnalen en grapefruit

cocktail van hollandse garnalen en grapefruit

Lekker retro, die garnalencocktail. Geen feest is compleet zonder dit hapje en daarom een perfect recept voor feestmaand december. Maar waarom heet ‘ie eigenlijk ‘cocktail’? Nou, heel simpel: oorspronkelijk werd het hapje geserveerd in cocktailglazen. Een creatieve manier om je mooie glaswerk weer eens uit de kast te halen, lijkt ons. Met dit recept (uit delicious. kerst 2009) maak je van het ouderwetse hapje met hollandse garnalen een overheerlijk voorgerecht. Perfect voor het kerstdiner.

Geef je liever een moderne draai aan deze klassieker? Maak de cocktail dan met gin en perzik!

cocktail van hollandse garnalen en grapefruit

Voorgerecht (8 personen)

1½ tl tomatenpuree
1½ el whisky
150 ml mayonaise
100 ml slagroom
3 rode grapefruits
75 ml notenolie
1½ tl mosterd
½ kropje radicchiosla*
300 g Hollandse garnalen
75 g walnoten

Voorbereiden (kan de ochtend van tevoren):

Verwarm de oven voor op 175°C.

Roer de tomatenpuree met de whisky goed los en roer er dan de mayonaise door. Klop de slagroom stijf en meng luchtig met het whiskymengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Schil de grapefruit tot op het vruchtvlees en snijd de partjes met een scherp mesje tussen de vliesjes uit. Vang het sap op.

Meng het opgevangen grapefruitsap met de notenolie en mosterd en klop tot een dressing. Zet alles apart afgedekt tot gebruik koel weg.

Rooster de walnoten op de bakplaat in het midden van de oven in 10 min. tot ze gekleurd zijn. Neem van de bakplaat en laat iets afkoelen. Hak de noten grof en bewaar tot gebruik.

Bereiden (begin 20 min. van tevoren)

Snijd de kern uit de radicchiokrop wigvormig weg, snijd de sla in dunne repen en verdeel over 8 coupes. Druppel er wat dressing over. Bewaar de 8 mooiste grapefruitpartjes en snijd de rest in kleinere stukken. Schep de stukjes grapefruit met de garnalen door de whiskysaus en schep op de sla. Garneer met een partje grapefruit en de walnoten.

* Radicchiosla is vrij bitter, je kunt ook kiezen voor minder bittere frissée of gewone kropsla.

Voorbereiden ± 30 min. / bereiden ± 15 min. / oven ± 10 min.

PRODUCTIE, BEREIDING & RECEPTEN NEL PIT EN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL
 
De mosterd voor de dressing bestel je eenvoudig in onze webshop! Kies tussen mosterd grof, mosterd dille en mosterd kruidnagel.