aantal 6 |
gebak, ontbijt |
moederdag, weekend |
belgisch |
Alsof een wafel voor het ontbijt niet al luxe genoeg is, doen we er een schepje bovenop. Wat zeg je van krokante stukjes bacon door het wafelbeslag en saffraan-roerei met venkelzaad on the side? Dan weet je zeker dat je dag goed begint.
Ingrediënten
basisrecept
- 50 ml melk
- 50 ml water
- 5 g gist, gedroogd
- 260 g bloem
- 1 ei
- 1 tl zout
- 25 g basterdsuiker, lichtbruin
- 125 g boter
ontbijtwafels met saffraan-venkelroerei en bacon
- 2 el olijfolie
- 18 plakjes bacon
- 1 x basisrecept voor Luikse wafels, hierboven
- 2 tl venkelzaad
- plukje saffraan (12 draadjes)
- 9 eieren
- 100 ml slagroom
- 30 g boter
- 10 g peterselie plat, fijngesneden
- ook nodig: wafelijzer, klein
Instructies
basisrecept
- Verwarm de melk met het water tot handwarm. Voeg de gist, 60 g van de bloem en het ei toe, roer goed en laat afdekt 1 uur rijzen. Voeg het zout, de rest van de bloem en suiker toe en meng goed. Kneed nu, klontje voor klontje, de boter erdoor. Dek de schaal weer af en laat nog 1 uur rijzen. Sla het deeg terug, vorm het in een lange plak en bewaar het ingepakt in plasticfolie 1 nacht in de koeling. Heb je daar geen tijd voor, sla deze laatste stap dan over.
ontbijtwafels met saffraan-venkelroerei en bacon
- Verhit de olie in een koekenpan. Bak de bacon op middelhoog vuur in 4 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Hak 6 plakjes bacon grof en kneed de stukjes bacon door het wafelbeslag. Vorm tot zes ovalen.
- Bak de wafels volgens de instructie van het apparaat.
- Rooster het venkelzaad met de saffraan kort tot het geurt en stamp het heel fijn in een vijzel met 1 tl zout en een snuf zwarte peper. Klop de eieren met het saffraan-venkelmengsel en de slagroom. Verhit de boter in een koekenpan met dikke bodem tot deze goed heet is, maar niet verbrandt. Schenk het eimengsel in de pan en zet het vuur direct heel laag. Roer met een houten lepel tot zacht roerei.
- Beleg de wafels met het roerei en garneer met de achtergehouden plakken bacon en platte peterselie.
Voedingswaarde
Recepten: Dosia Brewer, Bas Robben. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Jan Willem van Riel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Begin je dag nog beter met een groot glas wortel-mangosmoothie.