aantal 4 |
voorgerecht |
zomer |
midden-oosters |
Deze octopusspiesen zijn ideaal om je gasten te verrassen met een speciaal voorgerecht. Lekker en makkelijk als voorgerecht bij een doordeweeks vriendenetentje. Maar ze passen ook goed in een royaal weekendbuffet.
Ingrediënten
- 500 ml perencider + 2 el voor de dressing
- 5 el olijfolie
- 4 el granaatappelmelasse + extra voor erbij
- 2 tl sumak + extra om te bestrooien
- 1 kg babyoctopus schoongemaakt
- 80 ml appelciderazijn
- 1 bosje marjolein
- 2 Libanese platbroden in stukjes gescheurd
- 500 g kerstomaatjes gemengd
- 1 bos peterselie plat, blaadjes geplukt
- voor erbij: citroenpartjes
- ook nodig: 8 metalen spiesen
Instructies
- Meng in een kom 4 el van de perencider met 2 el olijfolie, de granaatappelmelasse en sumak.
- Doe de octopus met appelciderazijn, de rest van de perencider en de helft van de marjolein in een steelpan met dikke bodem. Doe er eventueel net zoveel water bij tot ze net onderstaan. Breng aan de kook op matig tot hoog vuur, neem van het vuur en laat zo 15 min. wellen. Verhit intussen de grillpan op hoog vuur of maak de barbecue aan. Gril voor de fattoush het brood en tomaatjes in gedeelten 4-5 min., keer ze halverwege tot ze schroeiplekjes krijgen.
- Doe de tomaat in een kom. Klop een dressing van 2 el olijfolie, 2 el perencider, peper en zout. Schep de dressing en de peterselie door de tomaatjes. Schep het brood er vlak voor het serveren door. Giet de octopus af, de vloeistof heb je niet meer nodig, en steek aan spiesen Bestrijk met het granaatappelmengsel.
- Gril de octopusspiesen rondom 4-5 min. tot ze gaar en kleverig zijn en mooi kleuren. Bestrijk ze tussentijds met granaatappelmengsel. Serveer ze met de fattoush, citroenpartjes, de rest van de marjolein en geef er nog wat granaatappelmelasse en sumak bij.
Voedingswaarde
Recept en bereiding: Samantha Coutts. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!