glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
feestelijk, kerst |
hollands |
Superlekker, feestelijk en simpel. De oven doet het meeste werk. In plaats van mulfilets zijn verse makreelfilets ook heerlijk. Je herkent ze aan de zebrastrepen op de huid.En toe: tarte tatin met kersen en kokos.
Ingrediënten
- 600 g rode aardappeltjes, schoongeboend
- ½ bosje tijm
- 8 Hollandse mulfilets* à 75 g
- 100 g gerookte spekblokjes
- 1 takje dragon, blaadjes fijngesneden
- evt. shiso purple of handvol jonge snijbietblaadjes*
- 6 el olijfolie
- 2 tl zeezout
- olijfolie extra vierge
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 200°C.
- Snijd de aardappels in dunne plakjes van zo’n 3-4 mm, maar snijd ze niet helemaal door. Dit gaat gemakkelijk als je de aardappel tussen 2 houten eetstokjes legt.
- Leg de aardappeltjes op de bakplaat, maar houd voldoende ruimte vrij voor de vis. Steek hier en daar wat takjes tijm in de inkepingen. Besprenkel ze met 3 el olijfolie en bestrooi ze met 1 tl zeezout.
- Rooster de aardappeltjes in de oven goud- bruin en gaar in 25 min. Leg halverwege de oventijd de mulfilets bij de aardappeltjes. Besprenkel de visfilets met 2 el olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Bak de filets met de aardappeltjes gaar in nog 10-12 min.
- Verhit intussen de laatste eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak de spekblokjes knapperig uit in 4-5 min.. Schep de dragon erdoor en bak nog 30 sec.
- Verdeel de mulfilets met de aardappeltjes over 4 borden. Schep de dragonspekjes over de visfilets en besprenkel met extra vierge olijfolie. Maak de borden eventueel af met een paar blaadjes jonge snijbiet.
Voedingswaarde
calorieën: 625kcal
eiwit: 35g
vet: 40g
koolhydraten: 29g
Voorbereiden (’s ochtends): Snijd de aardappeltjes in en stop takjes tijm erin. Verpak stevig in plasticfolie en bewaar in de koelkast. Je kunt ze evt. ook alvast 15 min. voorbakken, laten afkoelen en dan later tegelijk met de vis nog 15 min. bakken.
* Kijk op goedevis.nl voor een verantwoorde viskeus. Wellicht heb je nog wat shiso purple of snijbietblaadjes over van een voorgerecht.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!