aantal 4 |
lunchgerecht |
doordeweeks |
scandinavisch |
Niks mis met onze boterhammen natuurlijk, maar de Scandinaviërs pakken het toch net iets beter aan. Een geroosterde plak oerbrood belegd met verse ingrediënten. Lijkt misschien op onze Hollandse boterhammetjes, maar veel mooier en vooral lekkerder!
Ingrediënten
- 2 aardappels vastkokend, ongeschild
- 500 ml bouillon tuinkruiden
- 1 el mayonaise
- 1 el Griekse yoghurt
- 1 el mosterd grof
- 1 koolrabi geschild
- 3 el koolzaadolie
- 1 el citroensap
- 1 tl poedersuiker
- 4 sneden oebrood donker
- 8-12 plakjes katenspek
Instructies
- Snijd de aardappels in dunne plakjes van 3 mm. Breng de bouillon aan de kook met de aardappelplakjes erin en laat ze op laag vuur ± 5 min. garen. Giet de aardappel af door een zeef (bewaar de bouillon evt. voor een soep) en laat afkoelen.
- Meng de mayonaise, yoghurt en mosterd. Snijd de koolrabi in dunne plakken* en de plakjes in dunne reepjes (julienne). Breng de reepjes in een kom op smaak met de helft van de olie, het citroensap, de poedersuiker en een beetje zout en peper. Rooster de boterhammen krokant in een broodrooster.
- Bak intussen de plakjes katenspek op matig vuur in een droge koekenpan krokant, ± 2 min. aan elke kant. Beleg de boterhammen met de plakjes aardappel en leg
- het katenspek erop. Schep er losjes wat mayonaise over en leg er een mooie pluk koolrabisalade op.
Voedingswaarde
Eke: ‘Perfect voor de stevige trek, dit broodje. Door de aardappel en spek lijkt het wat zwaar, maar de salade van koolrabi geeft er frisheid aan.’
* Een mandoline is ideaal hiervoor.
Recept en bereiding: Eke Mariën en Marie-Sophie Wigbers. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!