nr.1 foodmagazine

5x slimme tips voor écht sappige kip

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Beter en lekkerder koken, dat wil toch iedereen? Dit keer laten we je zien hoe je een hele kip gelijkmatig gaart. Want kip braden lijkt misschien makkelijk, maar vaak is de borst al droog en gaar terwijl de binnenkant van de bouten langer nodig heeft. Hoe je dit voorkomt? Wij geven je 5 slimme tips!

Probeer meteen deze gevlinderde kip met geblakerde citroensalsa!

Low & slow

De makkelijkste manier is de kip low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden. Enige nadeel: je krijgt zo geen knapperig velletje.

Pekelen

Leg je een kip van gemiddeld gewicht (± 1,3 kg) eerst minimaal 6 uur in een pekelbad, dan blijft het vlees veel malser, doordat de kip een deel van het zoute water en de lekkere smaakstoffen opneemt. Maak een pekelbad door 1 l water met 220 g zout en 120 g suiker en evt. kruiden en specerijen al roerend te verhitten tot de suiker en het zout zijn opgelost. Doe er nog 3 l water bij en laat afkoelen. Bak de kip na het pekelen op 180°C in ± 1 uur gaar.

Marineren

Laat je kip marineren in zure vloeistof (bijv. karnemelk, wijn of bier), dan worden de eiwitten in het vlees afgebroken. Hierdoor kan het vlees het vocht in de marinade goed opnemen. Het extra vocht maakt het kippenvlees mals en de marinade zorgt voor extra smaak. Bak de kip na het marineren op 180°C in ± 1 uur gaar.

Bierblikkip

Heel populair en doeltreffend is kip garen op de bbq op een blikje bier! Plaats de kip op een halfvol blikje bier op de bbq en sluit de bbq met een deksel en laat op ± 185°C in ± 1 uur gaar worden. De bouten staan dichter bij het vuur dan de borst en worden zo ongeveer even snel gaar als het borstvlees. Het bier zorgt er ook voor dat het kippenvlees mals wordt.

Gevlinderde kip

Vlinder eens een kip! Dat doe je zo: knip de ruggengraat eruit en druk de kip plat zodat ze bij het braden op alle plekken ongeveer even dik is en dus gelijkmatig gaart. De bouten zijn zo even snel gaar als de borst, dus kan het borstvlees niet droog worden. Ook fijn: een gevlinderde kip op 180°C is al in ± 45 min. gaar!

In de video hieronder zie je hoe je een kip vlindert:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoofdbeeld: Eric van Lokven

kip uit de oven - delicious